Strid om löner i försvaret
Blekingegruppens främsta uppgift är att se till att verksamheten fungerar i hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna som tillsammans engagerar drygt 15 000 personer i länet.
På senare tid har dock gruppen drabbats av stor personalomsättning. Officerarna har lockats till att söka tjänster där de får bättre betalt eller blivit förflyttade av Försvarsmaktens högsta ledning i Stockholm.
Tvingas sluta
En som tvingas sluta är bland annat chefen, Lars-Olof Nilson. Efter bara ett år är han kommenderad till en tjänst på militärdistriktet i Göteborg.
- Jag går inte frivilligt. Jag lämnar mer eller mindre i protest, säger han. Jag hade räknat med att vara kvar två-tre år till. Den här verksamheten behöver kontinuitet.
Jan-Åke Karlsson som är ordförande i de frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté i länet slår nu larm:
- Läget är alarmerande.
- För att vi ska kunna sköta våra uppdrag måste personalen på Blekingegruppen vara kvar mer än några år. Både för att kunna bygga upp ett bra samarbete inom gruppen och för att hinna lära känna organisationerna, dess uppgifter och personal. I dessa dagar med kärv ekonomi är det än mer viktigt, säger han.
Yngre lämnar
Den stora genomströmmningen av personal har inneburit att de yngre officerarna lämnar och kvar blir de äldre som har några år kvar till pension.
- Det är inget fel på de äldre officerarna. Men Blekingegruppen är inte till för att Försvarsmakten ska använda den som reträttplats för officerare som ska pensioneras inom några år, säger Jan-Åke Karlsson.
Flykten är väl känd på militärdistriktet i Göteborg.
- Personalen i Blekingegruppen är helt enkelt för kompetent. De har varit så attraktiva att Försvarsmaktens Högkvarter bedömt att de gör bättre nytta på andra poster. Så enkelt är det, säger Roland Ödh, överstelöjtnant och personalchef.
Folk kommer och går
- Självfallet är vi oroliga över vad som sker. Samtidigt är vi inne i en omstrukturering av hela försvaret och då får man räkna med att folk kommer och går. Jag tror dock att vi börjar närma oss en mer stabil situation där det blir klart vad var och en ska tjänstgöra. Jag har stort hopp om att vi ska lösa situationen i Blekinge.
Att höja lönerna i gruppen är emellertid inte aktuellt, enligt Ödh.
- Hög lön lockar säkert den enskilde. Men vi ägnar oss inte åt lönekonkurrans inom Försvarsmakten. Vi kan konkurrera genom att erbjuda officeren en landtjänst med stimulerande arbetsuppgifter och där man kan komma hem de flesta kvällar istället för att ligga till sjöss, säger Roland Ödh.
Lars-Göran Enarsson