1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Straffas för lågflygning

På en höjd av cirka 30 meter med en fart av cirka 850 kilometer drog stridspiloten över ett fält där en hundutställning pågick med ett par tusen hundar. Piloten och hans chef straffas nu med löneavdrag av sin arbetsgivare för att de brustit i omdömet och i säkerhetstänkandet.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2002

BLEKINGE

Incidenten inträffade den 21 juli förra året när en rote från F 16 genomförde en navigeringsflygning i mellansverige.

Dagarna innan flygpasset begärde piloten hos sin chef att avdelningen skulle få flyga över "Västerås flygfält". Han ville också göra ett avsteg från flyghöjden när de passerade fältet. Chefen godkände flygningen, utan att kontrollera flygvägen på kartan tillsammans med piloten, under förutsättning att flyghöjden var 50 meter. Uttrycket "Västerås flygfält" var dock fel, piloten blandade nämligen ihop den med Johannisbergs flygplats.

Hundutställning

Med alltför högt motorpådrag och tänd efterbrännkammare gick därmed piloten över Johannisbergs flygplats på 30 meters höjd där en stor hundutställning ägde rum. Bullerstörningarna medförde enskilda skadeanspråk och polisanmälan riktades mot Försvarsmakten.

Incidenten anmäldes även till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd som ser mycket allvarligt på det inträffade. Både piloten och hans chef straffas med löneavdrag. Piloten borde avbrutit inflygningen över fältet när han såg den omfattande verksamheten på marken, menar nämnden.

Piloten får också kritik för att han fortsatte ned till 30 meters höjd över marken istället för 50 som var bestämt. Dessutom är lägsta tillåtna flyghöjd med tänd efterbrännkammare normalt 2 000 meter.

Löneavdrag

Chefen kritiseras för att han beordrat flygning på ett bristfälligt underlag och godkänt avsteg från flyghöjdsreglerna utan att ha dessa befogenheter.

Personalansvarsnämnden straffar piloten och hans chef med löneavdrag i 15 dagar.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.