1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stoppet för hyrläkare kan bli kostsamt

Beslutet att hyrläkare endast får tas in i nödfall skulle innebära en besparing för Landstinget Blekinge. Hittills har det inneburit att länets ende specialist i mag-, tarm- och leversjukdomar har sagt upp sig.
Nyheter • Publicerad 13 november 2003

- Detta kan kosta landstinget mer än vad det sparar, säger Bengt Jernby, ordförande i Läkarföreningen.

Landstinget Blekinges beslut att endast anlita hyrläkare i nödfall slår hårt mot de läkare som arbetar inom kompetensområden där det är vakanta tjänster.

BLT kunde i går berätta att överläkaren Ebbe Lyrenäs som är länets ende specialist i mag-, tarm- och leversjukdomar har sagt upp sig. Orsaken är en tung arbetssituation. Verksamhetschefen för medicinkliniken skickade den 16 oktober ett brev till landstingsdirektören och bad om dispens för att utnyttja hyrläkare som kunde backa upp Lyrenäs. I brevet beskrev verksamhetschefen situationen som ansträngd med stor risk att redan hårt belastad läkarpersonal skulle säga upp sin anställning. Men responsen från landstingsdirektören dröjde och Ebbe Lyrenäs valde att säga upp sig.

- Vi är inte alls nöjda med att det ska ta tre veckor innan någon hör av sig. Detta handlade om en akut situation och då måste beskedet komma med en gång. Har vi inte kompetensen inom landstinget måste vi köpa in den. Men som det ser ut nu verkar det som om detta kostar landstinget mer än vad det sparar. Risken är stor att kostnaderna för utomlänsvård ökar, säger Bengt Jernby, ordförande i Läkarföreningen.

Den 1 november vann det politiska beslutet kraft att hyrläkare endast skulle anlitas i nödfall. Landstingsdirektören har i stället det huvudsakliga ansvaret att avgöra när landstinget ska köpa in läkare.

- Det beslutet är en direkt kritik mot verksamhetscheferna och de har gjort av med mer pengar än vad de förfogar över. Sedan är frågan om orsaken är felbudgetering eller ett läckage med pengar. Jag har full respekt för att ekonomin är dålig, men det är olyckligt att besluten har flyttats till en nivå som är längst ifrån patienterna, säger Jernby.

BLT har pratat med landstingsdirektören Jan Larsson som under gårdagen befann sig i Stockholm. Han vill inte kommentera ärendet innan han har satt sig in i frågan, utan lovar att uttala sig i dag.

Moderaternas Gustav Nilsson är ytterst kritisk till att landstingsdirektörens svar till verksamhetschefen för medicinkliniken dröjde.

- Jag kräver att Jan Larsson förklarar sig när landstingsstyrelsen har sitt nästa arbetsutskott. När ett brev kommer från en verksamhetschef med ett sådant allvarligt budskap måste det tas på allvar. Självklart måste man prata med den som står redo att sluta. Hyrläkare ska tas in ett sådant akut skede. Våra läkare kan inte jobba både natt och dag, säger han.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.