1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stinksvampen från söder

Den så kallade Bläckfisksvampen har för första gången skådats i Sverige. Platsen är Elleholms ekhage där den långväga gästen slagit sig ner för att sprida sina rosa-röda tentakler över den blekingska myllan..
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2001

- Det här är helt fantastiskt, säger Arne Ryberg, amatörmykolog och projektledare för föreningen Blekinges Floras svampprojekt.

Svampen hittades under en inventeringsrunda.

- Vi var fyra personer, jag, Leif Örstadius som är en kollega från Kristianstad och två vänner från Berlin. När Leif hittade svampen fylldes hela skogen med glädjetjut, berättar Arne Ryberg.

Hör hemma söderut

Bläckfisksvampen är medlem i familjen stinksvampar och hör egentligen hemma på den södra delen av jordklotet. De är inte giftiga men är inte speciellt goda att äta heller.

Exemplar av Bläckfisksvampen har hittats i delar av Europa men just den här sortens stinksvamp trivs bäst i tropiskt klimat.

- Det första som skrivits om den kommer från Tasmanien i Australien någon gång under 1800-talet, säger Arne Ryberg.

Klas Jaederfeldt på naturhistoriska riksmuséet i Stockholm, jublar också över upptäckten.

Kommer Bläckfisksvampen att sprida sig över hela Sverige nu?

- Det är svårt att svara på, den verkar ju trivas bra just på det här stället, det är mycket möjligt att de kan sprida sig till andra delar av landet också, säger Klas Jaederfeldt.

- Vad svampar har för sig vet man aldrig, lika gärna som den kan sprida sig, så kan den vara försvunnen nästa höst, säger Arne Ryberg som hoppas att den i alla fall kommer att finnas kvar i de södra delarna av Sverige.

"Fruktansvärd lukt"

Ytterligare ett fynd har gjorts i en trädgård som ligger ungefär 700 meter fågelvägen, från den första fyndplatsen i Elleholm.

- Det var en kvinna som kände en fruktansvärd lukt från trädgården. Hon upptäckte svampen, tyckte att den såg lite märklig ut och som tur var, så kände hon någon som är kunnig om svampar som hon ringde, berättar Arne Ryberg.

Nu gäller det att försöka ta reda på hur Bläckfisksvampen har tagit sig hit.

- De stinksvampar som växer runt ekvatorn sprids med hjälp av insekter och flugor. De lockas av svampens lukt och sätter sig för att äta av svampköttet. Sporerna sprids sedan med hjälp av flugorna, berättar Klas Jaederfeldt.

Men det är ju lite för långt för flugorna att flyga hela vägen från ekvatorn till Elleholms ekhage så Bläckfisksvampen måste ha kommit till Blekinge på något annat sätt. Kanske med någon importerad växt.

Håll ögonen öppna

- Jag har varit runt bland handelsträdgårdar i trakten för att försöka få lite tips om var den kan tänkas komma ifrån, men ingen har varken sett den eller känt lukten av den, säger Arne Ryberg.

Så håll ögonen öppna, det är möjligt att man kan träffa på fler exemplar av den här exotiska svampen i våra svenska skogar.

Eller så känner man bara lukten av den.

Fotnot: Har ni tips om Bläckfisksvampen kan dessa lämnas till Arne Ryberg på telefon 0454-49208

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.