1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Den 37-årige Karlskronabon ertappades med att stjäla fem videofilmer på en stormarknad.
Hans fall är nu på väg till Högsta domstolen.
Och målet följs med stort intresse av landets åklagare.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2002

Frågan är inte om den 37-årige mannen från Karlskrona är skyldig. När han i mars ställdes inför Blekinge tingsrätt erkände han att han den 7 februari försökt ta fem videofilmer värda 855 kronor från Coop Forum.

Stöld eller snatteri

Frågan är istället om han gjort sig skyldig till stöld, där normalstraffet är fängelse, eller snatteri, där straffet är böter. Och rent konkret handlar målet om hur mycket man kan stjäla utan att riskera ett fängelsestraff.

Kammaråklagare Carl-Göran Jerse i Karlskrona valde att åtala 37-åringen för stöld, med hänvisning till ett utslag av Högsta domstolen 1994. Då satte HD en gräns mellan snatteri och stöld på 800 kronor.

Ribban höjd

Men i samma utslag konstaterade HD att en högre gräns kan införas när kronans värde ätits upp tillräckligt mycket av inflationen. Och i dag har många tingsrätter i landet valt att höja ribban för stöld till 1 000 kronor. Men den höjda ribban har aldrig fastställts i en prejudicerande dom. Blekinge tingsrätt dömde 37-åringen för snatteri till 100 dagsböter. Carl-Göran Jerse överklagade domen till hovrätten, som för en vecka sedan fastställde tingsrättens dom.

Målet prövas av HD

Nu har Carl-Göran Jerse vänt sig till Riksåklagaren för att få målet prövat av Högsta domstolen.

- Det är viktigt att veta var gränsen går. För mig är det strunt samma om den går vid 100 000 eller något annat. Bara jag vet, säger Carl-Göran Jerse.

Riksåklagaren har ännu inte fattat något beslut om målet ska drivas vidare till HD. Tiden för att överklaga hovrättens dom går ut den 14 november.

Carl-Göran Jerse vågar inte ha någon uppfattning om möjligheterna att få prövningstillstånd i HD. Men han konstaterar att landets åklagare följer målet med spänning.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.