1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sportfiskarna slog larm för två år sedan

Sportfiskarna slog larm om den olagliga handeln för två år sedan.
– De har valt att inte göra något. Nu kommer Sverige hamna i illa dager, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Nyheter • Publicerad 17 april 2013
Foto: 
Foto: 

Sportfiskarna, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, uppmärksammade Livsmedelsverket, Landsbygdsdepartementet och Göteborgs kommun om att lax från fiskauktionen i Göteborg såldes vidare till Frankrike.

I dag – två år senare – ­offentliggjorde Livsmedels­verket att den olagliga handeln ägt rum.

– Det gör mig lite förbannad. Det är tragiskt att de inte tog tag i det när vi slog larm. Sanningen kommer fram, man kan inte blunda. Nu är det dags för åtgärder, säger Stefan Nyström.

Han tror att den olagliga handeln pågått ännu längre.

Stefan Nyström säger att han kommer att gå vidare och kontakta ansvarig EU-kommissionär i morgon och begära att det svenska undantaget rivs upp.

– Det riskerar att bli ett omedelbart stopp nu. Hur kul blir det för yrkesfiskarna i Blekinge? Det är parallellt till om vi hade exporterat hästkött i lasagne. Blekinge och Norrlandskusten drabbas mer än andra.

Jakob Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.