Sörjande drabbas av Kommunals strejkvarsel
– Det är en helt oacceptabel situation. Om någon dör i hemmet får de sörjande anhöriga ha kvar kroppen hemma. Det är en oerhört traumatisk situation. Det är inte värdigt för någon, säger begravningsentreprenör Tommy Hultgren på Törnqvist begravningsbyrå i Karlskrona.
Landstinget Blekinge har gjort en konsekvensanalys av situationen om obduktionsteknikerna på Blekingesjukhuset i Karlskrona tas ut i strejk på måndag.
– Vi har fått besked om att det beräknas vara fullt i bårhuset redan på tisdag. Det innebär att vi inte kan hämta ut avlidna som ska begravas. Vi kan inte heller hålla en avskedsstund på bårhuset för anhöriga, säger Tommy Hultgren.
Strejken innebär att bårhuset bara kan ta emot avlidna fram till tisdag morgon i bästa fall. Vid ett hastigt dödsfall i hemmet finns det ingen plats på bårhuset i Karlskrona och på bårhuset i Karlshamn kan man bara ta emot tills det är fullt även där.
Patienter på sjukhuset avlider också och behöver plats. Och sjukvårdslagen är mycket tydlig med att ett omhändertagande efter döden ska göras på ett värdigt sätt med största respekt för både den avlidna och de anhöriga.
– Jag befarar att detta kan få fruktansvärda konsekvenser för de anhöriga som drabbas av dödsfall eller behöver ställa in en planerad begravning, säger Tommy Hultgren.
Han är kritisk till att fackförbundet Kommunal har valt att ta ut obduktionstekniker i strejken. Och han gruvar sig för de samtalen från upprörda och sörjande anhöriga som inte kan få hjälp.
– Tänk dig själv om du har ett barn som avlider hemma, eller en annan nära anhörig och får beskedet från oss: ”Tyvärr, vi kan inte hämta kroppen. Ni får ha den döda hemma tills strejken är över”.
Tommy Hultgren vill inte vara den som ska ta ansvar för dessa samtal. Och han undrar också hur han som begravningsentreprenör ska kunna följa lagen om strejken bryter ut.
– Begravningslagen säger att en avliden ska begravas inom 30 dagar. Det räcker med några dagars strejk för att rucka hela den processen. Och har vi dessutom planerade begravningar som vi tvingas utsätta, tvingas vi bli lagbrytare, säger han.
Han lägger sig inte i Kommunals strejk i stort. Men han är kritisk till att förbundet inte har lyssnat på sina egna förtroendevalda som har påtalat det olämpliga i att ta ut obduktionstekniker.
– Konsekvenserna är inte okända för Kommunal. Och jag tycker det är upprörande att förbundet använder avlidna personer och deras anhöriga som gisslan i sitt strejkvapen, säger Tommy Hultgren.