1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Solnas maskin har räddat många

I Solna har maskinerna använts i ett år. Brandmästare Joakim Rönnbäck är lyrisk. - Fem liv har räddats, säger han till BLT.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2007
Foto:Foto: Jan Rus/SVT Livräddad. I tv-programmet Livräddarna fick tv-tittarna följa återupplivningen av Bosse Hellberg i Solna. Det tredje försöket med defibrillatorn gav inget resultat, men brandmannen Anders "Mora" Eriksson vägrade att ge upp och påbörjade hjärtmassage en fjärde gång.
Foto:Foto: Jan Rus/SVT Livräddad. I tv-programmet Livräddarna fick tv-tittarna följa återupplivningen av Bosse Hellberg i Solna. Det tredje försöket med defibrillatorn gav inget resultat, men brandmannen Anders "Mora" Eriksson vägrade att ge upp och påbörjade hjärtmassage en fjärde gång.Foto: 

Solnas brandförsvarsområde i Stockholm drabbades av stora nerskärningar i ambulansverksamheten. Följden blev att räddningstjänsten utrustades med defibrillatorer som med elchocker skapar normal rytm i ett oregelbundet hjärta.

- Det har funkat fantastiskt bra. Vi har kunnat rädda fem personer till livet under året, säger Joakim Rönnbäck.

I tisdags kväll kunde tv-tittarna följa ett av fallen på nära håll. I SVT-programmet

Livräddarna skildrades hur en defibrillator blev just en livräddare. Tittarna fick följa brandmännens arbete med att få i gång Bosse Hellbergs hjärta efter att han drabbats av hjärtstillestånd under en badmintonmatch i Solna.

En defibrillator kopplades in och efter fem stötar fick brandmannnen Anders "Mora" Eriksson i gång hjärtat. Då hade Bosse Hellberg varit död i 14 minuter. För SVT uppger han att det var otäckt att se bilderna i efterhand.

- Jag kommer ju inte ihåg någonting. Allting är berättat för mig och sedan har jag ju fått se filmerna, säger han.

Brandmästare Joakim Rönnbäck är säker. Bosse Hellberg hade varit död utan hjärträddningsmaskinen.

- Jag kan varmt rekommendera att de införskaffas i Blekinge, säger han.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.