1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Socialnämnden går back med 4 miljoner

Socialnämnden går back med 4 miljoner i år. En ökning av antalet omhändertaganden av unga och de extra insatserna i Rödeby efter skottdramat har tärt på budgeten.
Nyheter • Publicerad 20 november 2007

- Vi kan ju inte låta bli att ta hand om våra ungdomar för att budgeten ser ut på ett visst sätt, säger socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (c). Vi måste ju göra saker.

Försöker hålla budget Prognosen visar att ekonomiskt bistånd kommer att gå med minus 1,5 miljoner kronor. Området individ och familj kommer att gå back med 2,5 miljoner kronor. Totalt handlar det om fyra miljoner kronor minus.

- Självklart försöker vi hålla vår budget, säger Ingrid Hermansson. Det här är ingen katastrof. Däremot hade det varit en katastrof om vi inte hade gått in med insatser.

Enligt Ingrid Hermansson är det bland annat insatserna i Rödeby som kostat mycket pengar. Efter skottdramat då en 15-åring miste livet, har socialförvaltningen öppnat ett lokalt fältgruppskontor i det gamla kommunalhuset i centrum.

- Det var vi ju tvungna till, men det betyder extra kostnader för lokal och personal, säger Ingrid Hermansson.

Socialförvaltningen har även märkt av en stor ökning av tvångsplaceringar och omhändertaganden enligt lagen om vård av unga.

Många flickor - Det är framför allt många flickor som omhändertagits, säger Ingrid Hermansson. Det beror dels på hur samhället ser ut i stort, dels på att åldersgruppen 15-20 år har ökat i antal.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.