1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Helgens kraftiga snöoväder orsakade problem med strömtillförseln.
Siffran på hur många abonnenter i Blekinge som drabbats av strömavbrott är oklar, men förmodligen rör det sig om 15 000-20 000.
Röjningsarbete pågick från gryning till afton.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2002

- Men nattetid var det alltför riskfyllt, säger Östen Axelsson på Sydkraft.

När vintervädret kommer så här tidigt blir situationen särskilt besvärlig eftersom träden fortfarande har löven kvar. Grenarna blir ännu tyngre och faller lättare mot ledningarna.

Redan under lördagsförmiddagen började snön ställa till problem i västra och nordvästra delen av länet. Snövovädret fortsatte sedan österut.

Strömmen tillbaka

I Blekinge var som mest 8 000 av Sydkrafts kunder utan el. De flesta i och omkring Svängsta, Trensum-Hällaryd, Bräkne-Hoby, Backaryd, Flymen och Jämjö. Men totalt sett var siffran betydligt högre.

- Tyvärr har det hela tiden tillkommit nya avbrott, efterhand som andra avhjälpts. Detta har gjort att siffran inte har sjunkit särskilt mycket, säger Östen Axelsson, informationsansvarig på Sydkraft.

Vid 19-tiden i går kväll var 6 000 av Sydkrafts Blekingekunder fortfarande utan el och först under dagen räknar man med att alla ska ha fått strömmen tillbaka.

Under lördagen arbetade ett 40-tal personer med att leta och röja omkullfallna träd. I går fick de förstärkning från grannlänen.

- Cirka hundra personer arbetar sedan gryningen och fram till klockan tio ikväll. Under måndagen räknar vi med att bli 120 personer, säger han.

Varför arbetar ni inte på natten när så många fortfarande är utan ström?

- Visst arbete med omkoppling gör vi. Men det skulle innebära alltför stora risker att röja om nätterna, särskilt med den här blötsnön. Dessutom går arbetet väldigt långsamt i mörker. Och eftersom vi måste vila några timmar så passar vi på då.

Mörkertal

Många kunder hos andra elleverantörer blev också utan ström. Olofströms Energi drabbades hårt (se artikel intill). Cirka 1 000 av Kreabs kunder i de norra delarna av Karlshamn och Ronneby kommuner blev strömlösa. Samma sak gällde för Rödeby Energi och Ronneby Energi. I går fanns dock inga uppgifter om hur många som var utan el.

- Det är svårt att säga hur många som berörs, men det är väldigt många som ringer till oss, sa SOS-operatören Katarina Karlsson.

Anna Lundholm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.