Snart får vården vingar
I snart två år har Sveriges landsting och regioner diskuterat projektet Vård på vingar. Ett projekt som skulle innebära en samordning av luftburen ambulanssjukvård. Tanken är att hela Sverige ska dela på ambulansflygplan, och i framtiden även helikoptrar, istället för att varje landsting eller region ska behöva stå för det själva.
Nu är bildandet av ett gemensamt förbund mycket nära. Projektledaren Mats Friberg räknar med att samarbetet kan komma igång redan i januari nästa år.
– Om allt går som det ska är vi igång till januari år 2015. Ingen har opponerat än så länge så det ser väldigt bra ut, säger Mats Friberg, projektledare för nationell samordning av luftburen ambulanssjukvård.
Om ingen ändrar sig i sista stund är nästan hela Sverige med. Men inte riktigt alla. Region Skåne har valt att ställa sig utanför det kommande samarbetet.
– Det är besynnerligt att de ställer sig utanför. Vi hade hoppats på att alla skulle vara med. Om de får problem med att försörja sina patienter hamnar de i en knepig sits. Då får vi nämligen inte hjälpa till, säger Mats Friberg.
Mats Friberg försäkrar att Skånes bortfall inte kommer att påverka Blekinges situation. Detta trots att patienter från Blekinge kan hamna på universitetssjukhuset i Lund.
– Fem eller sex plan kommer att vara stationerade i Umeå, Luleå och på Arlanda. Eventuellt Göteborg också. Så tidsmässigt blir det inte så långt även om det inte kommer att finnas några plan i Skåne, säger Mats Friberg.
Förutom avtalet mellan landstingen och regioner finns en överrenskommelse med Sjöfartsverket, Försvarsmakten och Norge.
– Om flygplanen inte räcker, om det kanske skulle ske en katastrof, kan andra parter hjälpa till. Och det är ju självklart betryggande, säger Mats Friberg.
Vad är Vård på vingar?
Vård på vingar är ett samarbete mellan landstingen och regionerna i Sverige. Förhoppningarna är att kunna samordna en gemensam flygambulanstjänst. Detta skulle innebära att landstingen och regioner delar på ett antal flygplan och i framtiden även helikoptrar.
Sjöfartverket och Försvarsmakten kommer också att finnas till hands. Deras uppgift blir att hjälpa till när flygambulansen inte räcker. Exempelvis om det skulle ske en katastrofolycka.
De enda som valt att ställa sig utanför samarbetet är Region Skåne.