1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Snart 80 års vänsterregim

Stöddig betonghäck. Maktfullkomlig efter en snart 80-årig socialdemokratisk regim i Ronneby. - Nej, säger partiledaren Nils-Olov Olofsson. Vi får ständigt kritik och försöker lyssna och ta den till oss.
Nyheter • Publicerad 15 september 2006
Foto:Christer Thörnquist NILS-OLOV OCH PER-ALBIN. Den förra disponentvillan vid Esplanaden är numera socialdemokraternas boning. 1928, när socialdemokraterna tog makten i Ronneby, var det fortfarande fyra år kvar till Per-Albin Hansson skulle tillträda som Sveriges statsminister.
Foto:Christer Thörnquist NILS-OLOV OCH PER-ALBIN. Den förra disponentvillan vid Esplanaden är numera socialdemokraternas boning. 1928, när socialdemokraterna tog makten i Ronneby, var det fortfarande fyra år kvar till Per-Albin Hansson skulle tillträda som Sveriges statsminister.Foto: 

År 1928 fick Arbetarpartiet socialdemokraterna majoritet i Ronneby stadsfullmäktige. Sedan dess har partiet regerat stan även om det de senaste mandatperioderna har skett med stödpartiers hjälp.

Att regera så länge, i princip ohotad, skulle kunna skapa ett maktfullkomligt parti fyllt av stöddiga politiker som inte lyssnar på väljarna. Och det är också så som kritikerna ser på socialdemokraterna i Ronneby.

Men när BLT träffar partiets främste företrädare Nils-Olov Olofsson, arbetarkommunens och kommunfullmäktiges ordförande, visar det sig förstås att han inte håller med. Och dessutom tycks självkritiken ligga ganska långt borta.

- Vi har inte alls påverkats på det sättet och jag vill påstå att vi både lyssnar och är väldigt

lyhörda för kritik. För vi får minsann mycket kritik, både internt och från väljare. Dessutom är ett så långt maktinnehav som vårt inte ovanligt i bruksorter.

Sd:s idé med fixarlag Och om påståendet om maktfullkomlighet säger Nils-Olov Olofsson:

- Vi skapar inte våra idéer

inom partiet. Alla idéer kommer utifrån och är de bra så tar vi dem till oss. Som ytterlighetsexempel kan jag nämna idén om "kommunala fixare". Den kom från Sverigedemokraterna.

Nåväl. Det är i alla fall socialdemokraterna som avgör vad som är en bra och vad som är en dålig idéÉ

- Så kan det förstås vara, men det är ju väljarna som fäller sin dom över om vi gör bra eller dåliga val, säger Nils-Olov Olofsson.

Socialdemokraterna kritiseras från borgerligt håll för att bara vilja förvalta det gamla och inte förnya. Och under intervjun med Nils-Olov Olofsson

visar det sig att han hellre talar om partiets historia än dess framtid.

- Vi har påverkat den här stan på alla sätt man kan tänka sig och i mångt och mycket är det vi som sätter den politiska dagordningen.

- På 30-talet arbetade vi med grundläggande reformer för att utrota fattigdomen. Under kriget handlade det om att överleva i kristider, exempelvis tillhandahålla odlingslotter i Brunnsparken.

- På 50-talet erbjöd vi kommunal borgen så att arbetarna skulle kunna bygga sina egna hus. På 60-talet utvecklade vi skolan och byggde nya. Sedan kom så småningom Roland Andersson-epoken med omstrukturering av näringslivet med Soft Center och högskolan. I dag är den fulla sysselsättningen det allra viktigaste.

Börjar inte gråta I övermorgon är det val. På riksnivå är det jämnt mellan blocken och i Ronneby kan socialdemokraterna mycket väl komma att hotas eller tvingas ta in ytterligare ett stödparti för att behålla makten.

Efter 80 år. Kan du tänka tanken att sitta i opposition?

- Vi tar absolut ingen valseger för given. Om vi hamnar i opposition kommer vi att föra en stenhård oppositionspolitik. Vi skulle inte sätta oss i en hög och gråta, säger Nils-Olov Olofsson.

På söndag kväll kommer facit. Ska kommunen även i fortsättningen styras av en vänsterregering eller får Ronneby ett kommunalråd vars senaste borgerliga motsvarighet var stadsläkare S Waldemar Rietz som tillträdde 1913.

Vad är det värsta scenariot för dig?

- Det är att vi får ett lågt valdeltagande. Jag vill att alla ska gå och rösta, var och en efter sin övertygelse, säger Nils-Olov Olofsson.

Christer Thörnquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.