1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Ombyggnaden av baracken på Gyön har kostat drygt 400 000 kronor.
En försvarsanställd överskred sina befogenheter och skrev på fakturor på högre belopp än vad han fick.
Nyheter • Publicerad 29 november 2003

BLT kan i dag avslöja att flera personer är inblandade i renoveringen av baracken till lyxstuga på Gyön, söder om Bräkne-Hoby.

Granskningen visar bland annat att en försvarsanställd har godkänt räkningar från entreprenörsföretag på långt högre belopp än vad han får.

Hade inte tillstånd

Den person som varit ansvarig för ombyggnaden har haft befogenhet att godkänna belopp upp till 50 000 kronor, men enligt de fakturor BLT tagit del av är beloppen på uppemot 200 000 kronor.

- Han har haft ett muntligt godkännande av sin chef att skriva på dessa räkningar. Det har jag personligen kontrollerat, säger marinbaschef Kenneth Olsson i Karlskrona.

Räcker ett muntligt förordnande för så stora belopp?

- Nja, säger han och fortsätter efter en stund:

- Det borde dokumenterats.

Efter BLT:s avslöjande om den ombyggda baracken på Gyön, som i dag ståtar med en stor solaltan och bastubyggnad med tillhörande brygga, besökte Kenneth Olsson själv platsen på fredagen. Samtidigt begärde han en djupare redovisning av de ansvariga.

Kenneth Olsson vidhåller att det handlar om en överinvestering från de som beslutat om ombyggnaden. Men han vill inte klandra någon för det som utförts.

- Jag tycker att den här saken är utagerad efter den redovisning jag nu har fått. De har lagt fram fakturor och beställningsunderlag, säger Kenneth Olsson.

Brister på fakturor

Fakturorna innehåller dock flera brister. Det finns inga specificerade räkningar på var jobben utförts. I stället står det exempelvis renovering av fuktskada eller arbete utfört i Blekinge skärgård. Den byggsats som bastu och solaltanen är byggd av saknas alltså helt i specifikationerna.

- Det beror på att ingen faktura ska kopplas mot något objekt. Det kan handla om jobb som är utfört i ett hemligt område.

Det innebär att en räkning från en entreprenör kan innehålla ett lass grus som egentligen körts hem till någon av era anställda?

- Det kan ha förekommit, men de arbetar inte kvar här längre, säger Kenneth Olsson.

- Det här systemet bygger på förtroende och att vi kan lita på dem som jobbar här.

BLT:s granskning visar också att handlingar kring utbyggnaden på Gyön inte registrerats i marinbasens postlistor. En sådan handling är ansökan till länsstyrelsen om att få gräva ned en trekammarbrunn. Papprena är däremot diarieförda hos länsstyrelsen.

- Något måste ha brustit. Det är självklart att en sådan handling ska registreras som utgående post, säger Kenneth Olsson, efter att ha funderat en stund.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.