1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Pyromanen i Gnetteryd blir allt djärvare. I går slog han till igen bara 30 meter från Kerstin Anderssons kök, där familjen satt och fikade. Hela byn lever nu i skräck. Ingen vågar sova och man ligger med kläderna på..
Nyheter • Publicerad 29 september 2001

- Vi satt och fikade då vi plötsligt såg hur det brann igen i sommarstugan bara 30 meter från vårt hus säger hon. Eldslågor slog ut från husknuten. Anders Harrysson och Ricky Edlund kom rusade och släckte snabbt elden.

- Det var väl uttänkt säger Anders Harrysson. Hade det tagit sig hade det blivit kortslutning och hela huset kunde ha antänts.

Sover i kläderna

Det var andra gången det brann i samma hus. Förra fredagen brann det också, men även då släcktes det.

Byborna i den lilla byn öster om Alnaryd lever nu i ständig skräck.

- Jag orkar inte mer, sa Kerstin Andersson. Jag vågar inte sova. Jag vaknar vid minsta ljud.

Andra berättar om hur de sover med kläderna på. Men än så länge går pyromanen fri.

- Det är fruktansvärt säger alla. Vi klarar det inte mycket längre.

En av byborna bryter ihop och gråter. Andra står samlade flera timmar efter det att branden släckts. De talar tyst med varandra och berättar om sin oro.

- Hittills har det bara brunnit i tomma hus. Men man vet ju aldrig, säger Kerstin Andersson. Och nu har det brunnit i sommarstugan intill andra fredagen i rad. Nästa gång lyckas han nog. Jag är övertygad om att han kommer tillbaka nästa fredag.

Männen i byn är övertygade om att det är minst en man. En del tror att det är fler.

Blir fler bränder

Den här gången hade pyromanen bara några minuter på sig. Branden upptäcktes snabbt. 20 minuter tidigare hade en bybo kontrollerat sommarstugan och då brann det inte.

- Det måste vara någon som känner till byn väl, anser bybefolkningen. Då är det ingen konst att snabbt ta sig härifrån. Det finns många vägar att välja på. Alla är övertygade om att det blir fler bränder.

Patrullerar sin by

- Det finns över 100 tomma hus häromkring, berättade de.

Det här var den sjunde branden under sensommaren och hösten. De inträffade först var fjortonde dag. Först var det tisdagar. Sedan har det varit fredagar och nu var det två fredagar i följd. Bränderna anläggs på dagar eller kvällar. Ibland har det brunnit mitt på dagen. I går kväll upptäcktes branden vid 18 30-tiden.

Hela tiden, dag som natt patrullerar ortsbefolkingen runt i byn.

Polisen tar allvarligt på bränderna. Nu är det ingen tvekan om att en pyroman härjar i den lilla byn.

I går kväll sattes en hundpatrull in för att leta efter gärningsmannen.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.