1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skitviktigt att ta vara på soporna

Karlskrona ska inte bränna sina egna sopor.
Lösningen för en hållbar utveckling är att inte ha några sopor alls.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2013

–?Avfall ska återanvändas och minimeras, inte ses som en energikälla, säger Sofia Bothorp, kommunfullmäktig Karlskrona (MP).

När Bubbetorps kraftvärmeverk byggdes valde kommunen att bygga för biobränsle. Karlskronas sopor fortsätter att fraktas till Västervik där de senare eldas upp.

–?Det finns ingen anledning att bygga ett kraftvärmeverk för sopavfall i Karlskrona när det finns i andra kommuner. Då blir vi beroende av sopor och det är absolut ingen lösning, säger Sofia Bothorp.

Ambitionen är att minska sopproduktionen i Karlskrona.

–?Jag vet att det var politikernas linje. Men vi har inte sett någon sådan minskning eller några system som visar att politikerna jobbar aktivt för att minska soporna, säger Jan Svensson vd för Affärsverken.

Sofia Bothorp vill minska mängden sopor genom att fokusera på förpackningsindustrin och de produkter som bildar sopor.

–?När det är dags att bygga etapp två i Bubbetorp ska man kunna ta beslut om sopförbränning. Men jag tror inte att det finns något politiskt parti som står bakom den idén, säger Sofia Bothorp.

Med kunskap och lite jävlar anamma kan vi bli kvitt vårt avfall tror Sofia Bothorp. Att källsortera är ett sätt att bli kvitt våra sopberg.

–?Inget försvinner. Vi måste ta vara på varenda grej. Om vi eldar upp sopor sprids farliga ämnen i jord, luft och vatten. Det är bättre att bränna naturliga ämnen som flis där askan sedan kan användas som näring i skogen, säger Sofia Bothorp.

Det finns kommuner som köper sopor från andra länder för att kunna driva sina kraftverk.

Soporna som sedan eldas är inte bara dyra, utan även miljöfarliga. Det är alltså ingen hållbar lösning att bli sopberoende, menar Sofia Bothorp.

Sabina McDowell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.