1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Skärp narkotikapolitiken"

Narkotikapolitiken måste skärpas.
Det kräver 15 frivilligorganisationer inom missbruksvården i en debattartikel i Dagens Nyheter i går.
Nyheter • Publicerad 24 september 2001

Idékläckare och initiativtagare till artikeln är Karlskronabon och miljöpartisten MaLou Lindholm. För att bekämpa narkotikamissbruket vill organisationerna att missbrukare ska kartläggas både lokalt och nationellt - en kunskap som ska leda till bättre vård.

- Ett exempel är Chapmanskolans ökade problem med narkotika. Gör man en inventering av läget kan man fiska upp problemungdomarna och ge dem den hjälp de behöver, säger MaLou Lindholm, vice vd för en av organisationerna, undervisningsföretaget Hassela nordic network.

Enligt Socialstyrelsen går varje år ungefär en miljard kronor till kommunernas narkotikarelaterade insatser. Men i dag finns inget krav på att pengarna ska gå till just missbrukarvård.

Öronmärk pengar

- Vi vill att pengarna ska öronmärkas. Nu går pengarna in i kommunernas budget och används ibland till att bygga vägar, säger MaLou Lindholm.

Frivilligorganisationernas tanke är att inventeringen av missbrukarna i kommunerna ska ge ett underlag till hur mycket pengar som ska fördelas och öronmärkas.

Mest pengar ska de kommuner få som har störst problem. Annars kan fattiga kommuner ställas inför valet mellan att anställa fler speciallärare eller att skicka missbrukare på behandling.

- Där föreslår vi den norska modellen där kommunerna betalar 200 kronor per vårddygn oavsett vilket vårdalternativ som väljs.

- På så sätt får missbrukaren den behandling som passar honom bäst.

Drogminister

Ett annat förslag i debattartikeln är att inrätta en så kallad drogtsar, eller en drogminister enligt amerikansk och engelsk modell. Drogministern ska uteslutande arbeta med drogrelaterade frågor.

- Nu har flera departement ett finger med i arbetet mot narkotika. Med en drogminister kan inte problemet skyfflas över på ett annat departement, säger MaLou Lindholm.

De 15 organisationerna hoppas att socialdepartementet tar intryck av deras åsikter och att dessa syns i den kommande propositionen som läggs fram sent i år.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.