1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sjukhuskris vänds till satsning

Blekingesjukhusets akuta budgetunderskott på 70 miljoner kronor har krympts till 40 miljoner. Landstingets åtgärdsprogram består både av kostnadsjakt och nya offensiva satsningar, till gagn för patienterna men också för att mobilisera ett psykologiskt försvar hos en tyngd personal.
Nyheter • Publicerad 16 november 2007

- Vi har nu satt ned foten och fått ett rimligt beting att jobba med. Vi har goda förutsättningar att kunna skapa en god stämning på Blekingesjukhuset under 2008, sade landstingsrådet Bernth Johnson efter styrelsesammanträdet.

Oket lättas Minst 70 miljoner kronor i underskott mot budget och summan kan stiga då ännu en dryg månad återstår av 2007.

Som BLT tidigare berättat lät-tas oket bland annat genom att sjukhuset får lyfta utgiftsposten 20 miljoner kronor för utifrån inköpt högspecialiserad och akut vård till landstingsstyrelsens konto.

- Vi gjorde likadant i våras när vi lyfte av kostnader för psykiatrin, säger Marie Sällström, landstingsfullmäktiges ordförande.

Ytterligare tio miljoner kronor tillförs sjukhuset från landstingsskattemedlen, som kompensation för kapitaltjänstkostnader. Återstår 40 miljoner kronor, som ska skrapas ihop ute i verksamheterna.

Genom att minska på externa kostnader, genom att dra ned på visstidspersonal motsvarande 56 årstjänster och på hyrläkare för 20 miljoner kronor kan budgeten balanseras, bedömer landstingsstyrelsens majoritet.

- Hyrläkarna minskar i takt med rekrytering av personal. Vi kan ha hur fina sjukhus som helst men vad gör det om vi inte har kompetens, menar landstingsrådet.

- Vi har skaffat oss kunskap och insikt. Nu ska vi ägna krafterna åt framtids- och utvecklingsarbete, säger Bernth Johnson.

Inga svar på frågorna Oppositionen hade gärna varit med, menar Petronella Petersson (c), Nils Ingmar Thorell (fp) och Gustav Nilsson (m). De anser att styrelsen hastat fram åtgärdsförslaget och att inte verksamhetscheferna kommit tillräckligt till tals.

- Vi hade gärna sett att vi kunnat ha konsensus. Men vi fick ingen tid att sätta oss in i materialet.

- Inte heller får vi svar på våra frågor. Den socialdemokratiska majoriteten agerar maktfullkomligt De har inte ens gruppmöte innan styrelsesammanträdet, utan efteråt, konstaterar trion som lär lufta sig vid nästa landstingsfullmäktige.

Flera satsningar

Den reviderade budgeten ger enligt landstingsstyrelsens majoritet utrymme för flera satsningar på Blekingesjukhuset:

? 1,8 miljoner kronor till smärtverksamheten, där målet är att förbättra vården för människor med långvarig smärta.

? 3,6 miljoner kronor till strokesjukvården och trombolys, som är en blodproppslösande behandling.

? 830 000 kronor till ambulansverksamheten, till förstärkning av personalbudgeten så att verksamheten kan leva upp till den nya arbetstidslagen (ATL).

? 2 miljoner kronor som en engångssumma till effektivisering av Blekingesjukhusets interna logistik, för effektivare nyttjande av lokaler och utrustning, ökad tillgänglighet och kortare vårdtider.

? 13,7 miljoner kronor i extra tillskott.

? 20 miljoner kronor i minskat underskott i och med att kostnader utöver budget för högspecialiserad vård och akut sjukvård i annat landsting flyttas till ett centralt konto.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.