1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sjukhuset drar i nödbromsen

Blekingesjukhusets alla planerade nyanställningar ses över.
Orsaken är att kostnaderna skenat iväg.
Hittills har underskottet vuxit till över tio miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2001

I början av oktober kommer politikerna i landstingsstyrelsen att få den senaste ekonomiska prognosen för Blekingesjukhuset på sitt bord. Det blir ingen rolig läsning.

Över tio miljoner

Kostnaderna har dragit iväg och prognosen pekar enligt sjukhusdirektören Olof Larsson på ett minus på över tio miljoner kronor. Och åtgärder har redan satts in för att inte läget ska förvärras ytterligare.

- Eftersom vår ekonomiska situation försämrats ska varje tillsättning prövas, säger Olof Larsson.

Kraftsamling

Han vill inte säga att det råder ett totalt anställningsstopp på Blekingesjukhuset. Bara att man ska vara restriktiv med anställningar.

- Man kan säga att vi gör en kraftsamling för att förhindra att det blir ännu sämre. Det innebär att vi tillsammans med verksamheten hjälps åt att hålla igen.

Olof Larsson pekar på två huvudorsaker till den ekonomiska krisen. Den första är att man det senaste året gjort en kraftig förstärkning på personalsidan.

- När det gäller personalkostnader finns det en tung förklaringsfaktor. Det är att vi har ett väldigt hårt tryck på oss för att förändra schemaläggningar från varannan helg till två helger av fem. Som läget ser ut i dag kostar det väldigt mycket pengar.

Dyrt att köpa vård

Den andra orsaken till de skenande utgifterna är att kostnaden för köpt vård ökat väldigt mycket.

- Här finns ett underskott på 15 miljoner kronor. Det är patienter som skickats till Lund och annan vård utanför länet, berättar Olof Larsson.

Omöjligt att spara in

Att Blekingesjukhuset i år skulle klara av att spara in underskottet på drygt tio miljoner ser Olof Larsson som omöjligt. Han förnekar att det i år kommer att bli aktuellt med uppsägningar. Men hur det blir nästa år vågar han inte spekulera i.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.