1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sjöräddare kan räddas

Allt talade för att sjöräddningskryssaren på Hasslö skulle dras in. Försvaret krävde 250 000 kronor i årshyra, för båtar, som annars skulle läggas i malpåse. Det har sällskapet inte råd med.
Men länets riksdagsmän och en bred folkopinion kan ha gjort att sjöräddningsstationen på Hasslö och på två andra platser i landet blir kvar.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2003

Sjöräddningen i Sölvesborg berörs inte. De har egen kryssare.

I torsdags behandlade riksdagen en motion från de blekingska s-ledamöterna Christer Skoog, Kerstin Andersson och Jan Björkman. De krävde att Sjöräddningssällskapet även i fortsättningen gratis får disponera försvarets stridsbåtar mot att de underhålls. Men försvaret vill ha in pengar för dem - 250 000 kronor per år, annars skulle de hamna i malpåse.

En ideell organisation

Sjöräddningssällskapet, som är en ideell organisation, har inte råd att betala en kvarts miljon kronor.

- Eftersom båtarna är försvarets, får de inte lånas ut utan vidare, säger Christer Skoog.

Förre försvarsministern Björn von Sydow lyssnade på Sjöräddningssällskapet förra gången frågan var aktuell och föreslog att regeringen skulle låta tre sjöräddningsstationer, som hotades av nedläggning, få behålla stridsbåtarna.

- Regeringen sa ja till förslaget, säger Christer Skoog.

Förslaget dyker upp igen

Nu har förslaget dykt upp igen.

- Antingen är den nya försvarsministern, Leni Björklund, inte tillräckligt insatt i frågan, eller också har hon dåliga rådgivare, säger partikollegan Christer Skoog.

Vid torsdagens debatt talade också Johnny Gylling (kd), Nättraby och Jeppe Johnsson (m), Sölvesborg för att stridsbåtarna ska lånas ut gratis också i fortsättningen.

- Korkade regler och byråkrati att kräva 250 000 kronor för båtar som annars skulle ligga och rosta i malpåse, sa Jeppe Johnsson om förslaget.

Räddar många liv

Åsa Lindestam, ledamot i försvarsutskottet, svarade på motionen. Hon konstaterade att Sjöräddningen gör ett mycket gott arbete, men att det finns andra agerande när det gäller sjösäkerheten.

- Alla behövs, säger Christer Skoog. Sjöräddningen har räddat många liv. Förslaget har väckt mycket oro runt om i landet och många har protesterat.

- Försvaret vill ha betalt för båtar, som skattebetalarna redan betalat en gång, säger Jeppe Johnsson. Det är ett oacceptabelt och obegripligt förslag.

- Under 2002 räddade de frivilliga sjöräddarna i Sverige över 100 människoliv och över 2 000 från allvarliga lägen till sjöss. Tusentals människor skänker pengar till verksamheten. Nu belönas de med att behöva betala för båtar som förmodligen kommer att läggas i malpåse, säger Jeppe Johnsson.

Kan bli ny prövning

På försvarsdepartementet har man tydligen tänkt om sedan i torsdags.

Förslaget har enligt Aftonbladet tagits tillbaka. Det ska återförvisas till regeringen för ny prövning.

maria.lonnberg@blt.se

0455-77 230

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.