1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

SJ lovar stort men Blekinge får vänta

Mer information till resenärerna. Bättre service. Och tåg som alltid avgår i tid.
SJ:s ledning lovar stort inför framtiden.
Men Blekingeborna får vänta.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2003

I går gästade SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn och företagets nye vd, Jan Forsberg, Blekinge. Samtidigt som företaget ska spara 200 miljoner kronor om året har ledningen inlett en turné för att presentera visionerna om framtiden; resenärerna ska boka sina biljetter på internet, alla tåg ska avgå i tid och restaurangen på tågen ska vara en plats för att umgås.

Får vänta

Men Blekinge får vänta på de stora förbättringarna. Här blir det snarare tvärt om. I juni försvinner direkttågen till Köpenhamn och från augusti måste resenärerna på de flesta avgångarna till Malmö byta tåg i Kristianstad. Dessutom har biljettpriserna höjts. Det senaste är att SJ vill ta bort försäljningen och biljettautomaterna på stationen i Karlskrona. Men där har Blekingetrafiken sagt att de ska ta över hanteringen av biljetter.

- Visst kanske blekingeborna kan känna sig bortglömda. Men ändringarna är sådana vi kommit överens med Blekingetrafiken om, förklarar SJ:s vd Jan Forsberg.

Snabbare tåg

Enligt honom vill SJ fortsätta med trafiken i Blekinge, så det är inget försök att dra sig ur länet.

- Vi måste dra ner för att förbereda för elektrifieringen av kustbanan. När den är klar blir det snabbare och bättre tåg även i Blekinge, säger han.

Att trafiken stoppas helt i två år, mellan 2005 och 2007, är den bästa lösningen enligt honom.

- Det blir bra ersättningsbussar under tiden. Det är dessutom bättre att stänga helt under två år i stället för att dra ut mer på bygget, säger han.

Han tror inte att det blir några svårigheter att få tillbaka resenärerna.

Samtidigt som elektrifieringen ska vara klar 2007 ska Blekingetrafiken också teckna ett nytt avtal om tågtrafiken.

Tuffare konkurrenss

Just nu pågår samtal med länstrafiken i bland annat Skåne, Kalmar, Kronoberg och Jönköping om att göra en gemensam upphandling. Det skulle, enligt Blekingetrafikens vd Hans Jonasson, locka internationella företag att lägga anbud, till exempel franska Connex eller danska DSB.

- Det skulle bli en tuffare konkurrens för SJ om vi gör en gemensam upphandling. Då kan vi ställa andra krav, säger han.

SJ som den senaste tiden missat 18 av 19 upphandlingar, där de gett anbud, vill gärna teckna ett nytt avtal om trafiken i Blekinge. Men de vill inte ha reglerat hur många avgångar det ska vara till olika destinationer, något som Blekingetrafiken vill ha.

- Vi vill veta att trafiken inte dras in. Det har varit ett av problemen med det nuvarande avtalet, konstaterar Hans Jonasson.

En annan vision var att resenärerna ska få mer information, till exempel genom en dygnsöppen telefontjänst. Men hur resenärer som väntar på stationen utan telefon ska få information är oklart.

- Det går inte att tillfredsställa alla kunder alltid, var Ulf Adelsohns kommentar.

henrika.akerman@blt.se

0455-770 00

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.