1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sex personer trängs på 26 kvadratmeter

Två vuxna och fyra barn trängs i en liten etta på 26 kvadratmeter i Kungsmarken.
I en månad har familjen Rudha vädjat om en större lägenhet, men svaret de får är att det inte finns någon ledig bostad åt dem.
Fast statistiken från Karlskronahem visar att det i dag finns 32 tomma lägenheter i Kungsmarken.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2002

När Wedad Alassadi ska laga mat till familjen tvingas hon klämma in sig i köket som i princip är en liten hall med kokvrå. Golvytan är knappt en kvadratmeter, och varje gång ett av barnen ska gå ut på toaletten som ligger bakom köket, tvingas mamma Wedad att flytta på sig.

- Det finns inte ens plats till ett diskställe, och för att nå upp till spisplattorna på den provisoriska bänkspisen med ugn som står ovanpå kylskåpet, måste jag stå på en pall, berättar Wedad Alassadi.

Hon är olycklig över att inte kunna klara den dagliga matlagningen ordentligt, och hon tycker det är svårt att hålla rent i den trånga bostaden.

Bor på golvet

I det kombinerade vardags-och sovrummet är det så trångt att det inte finns plats för varken möbler eller sängar.

- Vi har en liten soffa som vi försöker hålla fri från grejor. Men vi äter sittande på golvet på en matta, samma plats där barnen leker, och där vi sedan trängs för att sova på nätterna, säger pappa Alsaqr Rudha.

Hela familjen mår mycket dåligt av trångboddheten. Barnen är apatiska och den äldsta flickan som är 14 år har inget privatliv för skolarbete eller en egen vrå där hon kan sova på nätterna.

- Det är mycket svårt för min dotter. Hon är blyg och det passar sig inte att hon ska dela madrass med sina bröder, säger pappa Alsaqr Rudha.

I god tid innan familjen skulle komma till Sverige och Karlskrona började Alsaqr Rudha att söka efter en större lägenhet.

Han vände sig till kommunens samordnare för försörjning, introduktion och arbete för flyktingar.

- Jag får hela tiden löften om att de jobbar på det, men att det tyvärr inte finns någon lägenhet just nu. Vi ska vänta ett tag till, säger han.

Apatiska

Och medan familjen väntar blir barnen mer och mer apatiska. Det finns ingenstans i bostaden där de kan leka, det finns ingen plats att sitta och rita eller göra läxor. De 26 kvadratmetrarna är belamrade med madrasser, kläder, resväskor och ägodelar som familjen tagit med sig från Irak när de flydde.

- Vi klarar inte detta så länge till. Det går inte att beskriva hur svårt det är att hela tiden trängas så här, säger Alsaqr Rudha.

På väg ut i den trånga hallen håller vi på att snubbla över en bunke som står bredvid elementet i rummet. Det är brödet som familjen har på jäsning.

Varje kvadratmeter är utnyttjad för att få vardagen till att fungera, men det är inte lätt att leva sex människor på en yta där var och en har 4,3 kvadratmeter att röra sig på.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.