1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sd ser ut att komma in i fullmäktige i Olofström

Socialdemokraterna kan förlora ett mandat i kommunfullmäktige till Sverigedemokraterna. Tar partiet ytterligare ett mandat blir moderaterna av med ett av sina.
Nyheter • Publicerad 19 september 2006

Det har varit tyst från Sverigedemokraterna i den lokala valrörelsen i Olofström. Trots det ser det ut som om partiet tar ett eller två mandat i kommunfullmäktige.

- Enligt de rösträknare jag har pratat med står Sverigedemokraterna i absolut majoritet bland övriga röster, säger kommunalrådet Margaretha Olsson (s).

I Olofströms kommun lades 352 röster på övriga partier, runt 140 röster krävs för ett mandat. På onsdag är de sista rösterna färdigräknade, först då står det klart hur de har fördelat sig.

Margaretha Olsson är bedrövad över att Sverigedemokraterna ser ut att komma in i kommunfullmäktige.

- Det är oerhört beklagligt. Vi demokratiska partier har inte gjort vad vi borde ha gjort.

Margaretha Olsson får medhåll av folkpartiets gruppledare Bo Edenborg.

- Jag tycker att man skulle ha tagit debatten i till exempel Karlskrona. Det är bättre att bemöta än att lämna fritt för ryktesspridning.

Blanka listor Vice gruppledare i Emanuel Norén (fp) ser lika allvarligt på indikationerna på att Sverigedemokraterna tar sig in i fullmäktige.

- Jag förutsätter att inga politiska partier vill samarbeta med dem, säger han.

Sverigedemokraterna har inte haft några namn utåt i Olofström, utan gick till val med blanka listor. Men räcker antalet röster för ett mandat krävs det bara att en väljare namngett en tänkbar kandidat och att denne säger ja.

Inte överraskad - Jag är inte förvånad över att Sverigedemokraterna förmodligen tar mandat i Olofström. Det som bekymrar mig mest är att socialdemokraterna får majoritet. Det känns väldigt farligt,

säger Robert Gajos (m).

- Men jag tror inte att socialdemokraternas framgång beror på en Margaretha-effekt, snarare att vi inte lyckades nå ut tillräckligt snabbt med vårt budskap till kommunens äldre invånare.

Kristina Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.