1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Schyman gäst på Stortorget

Den svenska jämställdheten går inte framåt utan bakåt. Det slog den välkända politikern Gudrun Schyman fast när hon på torsdagen valtalade på Stortorget.
Nyheter • Publicerad 1 september 2006
Foto: BO ÅKESSON Ett kärt återseende. När Fi-ledaren Gudrun Schyman kom till Sölvesborg och Stortorget på torsdagen var vänsterns förre riksdagsman Willy Söderdahl den förste hon sprang på. De satt en gång i tiden i riksdagen för samma vänsterparti.
Foto: BO ÅKESSON Ett kärt återseende. När Fi-ledaren Gudrun Schyman kom till Sölvesborg och Stortorget på torsdagen var vänsterns förre riksdagsman Willy Söderdahl den förste hon sprang på. De satt en gång i tiden i riksdagen för samma vänsterparti.Foto: 

Med målet att komma in i riksdagen genomför Feministiskt initiativ (Fi) en gigantisk turné där 70 städer besöks från 9 augusti till 15 september.

Enligt turnéledaren Helena Svensson är frontfiguren och förre vänsterledaren Gudrun Schyman med på merparten av torgmötena.

Gamla bekanta På Stortorget fanns ett knappt 100-tal personer på plats, bland annat en skolklass ledd av läraren Willy Söderdahl, den senare väl bekant med Schyman efter sin tid i riksdagen.

Ett antal poliser fanns också på plats, såväl civilklädda som uniformerade, men några ingripanden behövde aldrig göras.

Gapet ökar Enligt Gudrun Schyman består den svenska jämställdheten mest av vackra ord medan all statistik visar att verkligheten går bakåt.

Allra tydligast är det på arbetsmarknaden där löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar i stället för minskar.

- Det är mycket som är sjukt. Exempelvis har mäns våld mot kvinnor reducerats till en kvinnofråga när det ju borde vara en av valets huvudfrågor.

- Det enda valrörelsen går ut på är ju vem som ska bli statsminister, de rödas eller de blåas lagledare, poängterade Gudrun Schyman.

(Fi) hoppas komma in riksdagen och ska då, slog Schyman fast, bli en blåslampa i baken på samtliga partier. Angående riksdagen eller inte kommenterades Gudrun Schymans framträdande av Heléne Björklund (s):

- Jag tror de kommer in, men det är inte detsamma som att jag önskar det.

Ingrid Christensen (m) gav sin syn:

- De kommer inte in. De har alldeles för speciella och avvikande åsikter.

Fotnot: Gudrun Schyman besökte på onsdagen även Olofström och Blekingeturnén fortsätter med Karlshamn (i dag) samt Ronneby och Karlskrona (fredag).

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.