1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Samling kring interna bråk

I dag samlas den borgerliga landstingsalliansen för att tala ut om den senaste veckans interna bråk. Både Gustav Nilsson (m) och Nils Ingmar Thorell (fp) vill leda Alliansen efter valet. Och ingen backar frivilligt.
Nyheter • Publicerad 4 september 2006

Gruppledarna för Alliansen i landstinget träffas i dag för att rensa luften.

- Det är på mitt initiativ och syftet är att försöka lösa den olyckliga situation som uppstått. Det är inte bra, det som har hänt, säger oppositionsrådet Gustav Nilsson (m).

Backade från vallöfte Bakgrunden är utspelet från Nils Ingmar Thorell (fp) på den gemensamma presskonferensen förra fredagen om att sparka landstingsdirektör Jan Larsson. Ett vallöfte som ingen av de övriga tog avstånd från på presskonferensen, men som Gustav Nilsson, Carl-Gunnar Madestam (kd) och Ingegerd Johansson (c) sedan backade ifrån.

- Hyckleri, menade Nils Ingmar Thorell.

- Det får stå för Nils Ingmar. Men det är klart att jag lyfte på ögonbrynen när jag läste det, säger Gustav Nilsson.

Vill också leda Men det är inte den enda fnurran på allianstråden. På samma presskonferens klargjorde Gustav Nilsson att han blir landstingsstyrelsens ordförande efter en borgerlig valseger. Ingen sa emot.

Nu gör Nils Ingmar Thorell plötsligt anspråk på samma post.

- Principen är att det största partiets representant ska ha den posten, säger Gustav Nilsson. Jag sa på presskonferensen att jag kandiderar som det och Nils Ingmar Thorell hade då inga invändningar. Tvärtom visade han mig sitt stöd i det. Jag har suttit som oppositionsråd en herrans massa år och som jag ser det ska moderaterna utse finanslandstingsrådet. Men jag är ödmjuk och låter väljarna bestämma.

Han hoppas att måndagens möte ska ena Alliansen inför slutspurten av valrörelsen.

- Jag tror på det goda samtalet. Vi är trots allt överens om politiken.

Nils Ingmar Thorell står fast vid att det är mer än antalet mandat som ska bestämma vem som styr landstinget eller oppositionen efter valet och att hans krav att Jan Larsson ska sparkas är en förutsättning för samverkan.

Vad förväntar du dig av krismötet?

- Kanske främst att vi diskuterar hur vi ska hantera sådana här frågor i framtiden.

Bäst lämpad Han säger också att han anser sig vara den bäst lämpade att leda Alliansen efter valet.

- Jag är mer kompetent än någon av de övriga. Dessutom vet jag att Gustav Nilsson helst av allt vill till riksdagen. Så vem det blir till slut går inte att svara på förrän efter valet, säger Nils Ingmar Thorell.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.