Saluhallen på Fisktorget kan återuppstå

Karlskrona Artikeln publicerades
Så här kan det se ut inom en snar framtid, när saluhall, restaurang och servicebyggnad tar plats på Fisktorget.
Foto:Karlskrona kommun
Så här kan det se ut inom en snar framtid, när saluhall, restaurang och servicebyggnad tar plats på Fisktorget.

En ny saluhall, restaurang och servicebyggnad för skärgårdstrafiken planeras på Fisktorget.

– Vi hoppas kunna skapa liv och rörelse här igen, säger Hans Juhlin.

Det har länge funnits planer på att bygga en ny saluhall. Tidigare har man diskuterat att placera den i Handelshamnen. Nu verkar det dock som den nya saluhallen kan ta samma plats som den gamla saluhallen från 1950-talet, nämligen på Fisktorget.

Hans Juhlin är stadsarkitekt och förvaltningschef för Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och presenterade under Boläge 2017, som är en del av skärgårdsfesten, en konceptskiss på den nya byggnaden.

– Vi ser det här som en vision på hur det kan se ut, många har sörjt den gamla saluhallen på Fisktorget och nu hoppas vi kunna skapa liv och rörelse här igen, säger han.

    Han menar att läget på Fisktorget är perfekt.

    – Upp mot 90 000 människor kan röra sig på Fisktorget eftersom skärgårdstrafiken utgår från platsen, därför vill vi även inkludera en servicebyggnad för skärgårdstrafiken i planerna, säger han.

    Just nu finns det inget beslut, men Hans Juhlin tror att arbetet med saluhallen kan vara igång redan om 2-3 år.

    Enligt honom är det många som har uttryckt en önskan om en ny saluhall. Karlskrona har stått utan saluhall sedan början på 1950-talet då arkitekten August Strehlenerts pampiga byggnad på Fisktorget revs.

    – Vi ser att saluhallar är populära och moderna och vi har tagit inspiration från städer som Köpenhamn, Malmö och Göteborg, där man har byggt nya saluhallar, säger Hans Juhlin.