1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Så ska smugglingen med fritidsbåtar mötas

Nu ska Kustbevakningen försöka stoppa den tilltagande smugglingen med fritidsbåtar. Från 2004 ändrar Kustbevakningen sina arbetsrutiner.
Nyheter • Publicerad 14 april 2003

De senaste åren har havssmugglingen med fritidsbåtar blivit allt vanligare på kontinenten. I Frankrike och i Spanien har den varit etablerad i många, många år.

Stora beslag

Även i Danmark har myndigheterna gjort ett flertal stora beslag ombord på mindre båtar. Den trenden har ännu inte nått Sverige.

För att stå väl rustade pågår ett projekt som initierats av regeringen. Inriktningen ska vara klar till årsskiftet.

Med största sannolikhet kommer myndighetens personal att jobba annorlunda i sin övervakning av fritidsbåtar.

Anmäla ankomst

Beräkningar visar att 17 000 utländska båtar angör svenska hamnar varje sommar. Schengenavtalet kopplat till gränskontrollerna innebär att de inte behöver anmäla sin ankomst. Rent officiellt måste fritidsbåtar som ankommer från tredje land anmäla sin ankomst. Personal vid kustbevakningen i Karlskrona har erfarenheten att den anmälningsplikten fungerar lite si och så.

Med största sannolikhet kommer myndighetens nya strategi inte att innebära fler kontroller i hamnarna eller längs kusterna.

Diskret uppträdande

I stället ska en skärpning av underrättelsearbetet och ett ännu djupare internationellt samarbete öka träffsäkerheten i kontrollerna.

Ett mer diskret uppträdande diskuteras också. De nuvarande blå-gula kustbevakningsfartygen kanske ska bytas ut mot mindre iögonfallande båtar.

Utan uniform

Och eventuellt kommer personalen att agera utan uniform. Den åtgärden kan möjliggöra att personalen i ännu större utsträckning än hittills kan invänta de fritidsbåtar som kan vara intressanta att kontrollera.

lennart.andersson@blt.se

0455-77 222

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.