Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så ska Blekinge få fler deltidsbrandmän

Rekryteraren och brand­inspektören Lars Pålsson vill se nya grepp för att möta svårigheterna med att hitta nya deltidsbrandmän.
– Sänk kraven på fys­tester och tunga arbets­metoder, släpp in tjejerna och fördubbla underlaget, föreslår han.
Nyheter • Publicerad 2 april 2013
Svårrekryterat. Lars Pålsson anser att förändringar måste till för att underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän.
Svårrekryterat. Lars Pålsson anser att förändringar måste till för att underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän.Foto: Bo Åkesson

Deltidsbrandmännen utgör fortfarande huvuddelen i vårt räddnings- och brandförsvar. 10–20 år tillbaka i tiden var det ingen större konst att hitta frivilliga brandmän, som hade ett vanligt jobb i botten.

– Det har på sikt blivit svårare, även om det just i år är lite bättre än de tre åren innan. Det är inte så illa att vi måste lägga ner kårer för att det inte går att rekrytera. Men vi är inte i hamn, säger Lars Pålsson som haft hand om rekryteringen i 20 år.

Annons

Svårigheterna är likadana på andra håll i landet.

– Det personliga engagemanget för bygden har nog avtagit lite grann. Folk tjänar bättre och är inte i samma behov av en bisyssla. De är aktiva i sitt ordinarie arbete och vill odla sina fritidsintressen utan att vara upplåsta. Det är nog några av orsakerna, tror Lars Pålsson.

– Lägg till kraven på fysik, c-körkort, och medicinska tester, så är det inte många russin kvar i kakan.

Lite mer kryptisk blir han när han talar om den politiska styrningen.

– Frågan om underlag för rekrytering är också en fråga om ambitioner. Jag är inte säker på att jag delar deras uppfattning om var brandstationer ska ligga och hur många de ska vara. Men vi jobbar efter deras beslut och försöker hitta folket.

Lars Pålsson räds inte för att leta efter förslag som kan göra rekryteringen lättare. Framför allt vill han ändra kraven för att släppa fram tjejerna. Hittills i år har han plockat in 14 nya deltidare, alla är män. Det fanns tre kvinnliga sökande, men alla hoppade av, av olika skäl.

– Med kvinnorna har vi ett stort och användbart underlag. Men då måste man förändra arbetsmetoder och se över fyskraven. Behövs rökdykare egentligen på alla ställen? Kan den till och med ersättas med ny teknik, som gör att man inte behöver skicka in en rökdykare?

Oavsett om det är män eller kvinnor som ska jobba, tror Lars Pålsson att mindre brandbilar – som bara kräver vanligt körkort – skulle kunna användas.

– I dag finns modern och betydligt lättare utrustning som kan göra samma saker som den gamla. Brandbilar behöver inte alltid vara stora, röda och tuta.

Deltidsbrandmän i siffror

5. En deltidsbrandman ska vara beredd ge sig iväg inom fem minuter, även på jobbet.

50. Han ska delta i minst 50 övningstimmar varje år.

80. En så stor andel som 80 procent av de utryckningsbara styrkorna i Sverige består av deltidsbrandmän.

27. I Ronneby - Karlskrona finns sammanlagt 42 larmberedda brandmän (och befäl). 27 är deltidare.

1. I Olofström, Sölvesborg, och Karlshamn finns en heltidskår, fem deltidskårer, och ett brandvärn

3/4. En deltidsbrandman har beredskap var tredje eller fjärde vecka.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons