1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

S och v förlorar majoritet

Socialdemokraterna och vänster tappar sin majoritet i fullmäktige. Bägge partierna förlorade ett mandat vardera varför vänstersidan nu måste söka stöd från annat håll för att behålla makten över Sölvesborg.
Nyheter • Publicerad 18 september 2006
Foto: 

- Vi kommer i vart fall inte att ta hjälp av Sverigedemokraterna, var Heléne Björklunds spontana kommentar när hon fått det lokala valresultatet klart för sig.

Sverigedemokraterna gjorde ett sensationellt lokalval och fick 958 röster vilket ska jämföras med 337 röster vid förr valet. Framgången belönas med fem stolar i fullmäktige mot två de haft de senaste fyra åren. Partiet är nu det tredje största i Sölvesborg.

Nu har socialdemokraterna 21 mandat och vänstern 3, och genom att båda partierna tappade ett mandat vardera tappade de också majoriteten.

Det krävs 25 mandat för majoritet men vänstersidan har bara 24.

- Vi kommer att söka stöd, säger Heléne Björklund, klar besviken över valutgången.

- Men var det stödet finns kan jag inte säga. Det är diskussioner som kommer att inledas redan under måndagen, fortsätter Björklund.

Trots moderaternas stora valframgång ökar alliansen bara med ett mandat i fullmäktige till 19. Moderaterna gick fram tre medan folkpartiet och kristdemokraterna tappade ett vardera medan centern ligger kvar på tre.

Sölvesborgspartiet tappade och gick från två till ett mandat. Är det möjligen Bo Sandquist Heléne Björklund ska locka till sig i kampen om den lokala makten i Sölvesborg?

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.