1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ryssarna hoppar av sjöräddningsövning

Ännu en gång hoppar ryssarna av en planerad marinövning med Sverige.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2002

KARLSKRONA

Sjöräddningsövningen skulle ha genomförts mellan den 22 och 28 november på svenskt territorialhav utanför Slite, Gotland.

Målsättningen var att öva sökning och räddning av sjunken ubåt.

Det svenska deltagandet skulle omfattas av ubåtsräddningsfartyget HMS Belos, en ubåt och två minröjningsfartyg. Ryssarna avsåg att delta med ett ubåtsräddningsfartyg, en ubåt och två minröjningsfartyg med en sammanlagd rysk besättningsstyrka av 280 man.

- Övningen är avblåst av skäl som jag inte känner till, säger Jonas F Montgomery, informationschef i marinen.

Redan för två år sedan skulle Sverige och Ryssland tillsammans ha genomfört en marinövning i Östersjön. Den övningen ställdes in av Sverige med anledning av den ryska krigföringen i Tjetjenien.

Förra året planerades ännu en övning den ställdes in av okända själ av ryssarna.

Enligt uppgift till BLT beror den nu inställda övningen inte på politiska motsättningar. Istället handlar det om brist på material i den ryska Östersjömarinens som på senare år drabbats av kraftiga nedskärningar. Hoppet om en gemensam övningen kvarstår dock hos den svenska marinen.

- Vi hoppas kunna genomföra ett örlogsbesök i Kaliningrad senare i höst med ubåtsräddningsräddningsfartyget HMS Belos och diskutera en gemensam övning till våren istället.

Syftet med utbytet bedöms främst ge varandra kunskap om vilka resurser länderna har när det gäller sjöräddning och räddning av personal ombord på en sjunken ubåt.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.