Ryska bombplan övade mot svenska mål
- Normalt har vi bra beredskap, säger Försvarsmaktens insatschef, generallöjtnant Anders Silwer till tidningen.
Vad ryssarna övade på vill Anders Silwer inte svara på, men källor till SvD beskriver hur de ryska planen vid anflygningen mot Sverige delade upp sig. Planen genomförde sedan fingerade angrepp mot två bestämda mål i Stockholmsområdet och
Sydsverige. Det ska röra sig om två av Sveriges viktigaste militära anläggningar.
- Redan när vi upptäckte planen borta i Finska viken skulle vår beredskap ha höjts och svenskt jaktflyg sänts upp. Idén med incidentberedskapen är att visa den andra staten: "Vi ser er, vi möter er, vi har koll på er". Här hade vi uppenbarligen ingen beredskap och koll. Det är allvarligt, säger en av SvD:s källor.
Enligt tidningen hade Ryssland förvarnat om en stor luftstridsövning med över 70 flygplan i påskveckan. Försvarsmakten har tidigare sagt att beredskapen höjs när de förutser ökad flygaktivitet, men så skedde alltså inte denna natt.
Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, tycker att det inträffade är mycket allvarligt.
- Det är naturligtvis djupt oroande att Ryssland bedömer ett sånt här scenario som så realistiskt att man både förbereder sig för och övar på detta.
- Vi har inte sett några liknande scenarier övas i det svenska närområdet under mycket, mycket lång tid.
För svensk del handlar det nu om att se över beredskapen och att ha resurser för att kunna möta allvarliga utmaningar mot svensk säkerhet, säger Widman.
- Men det handlar också om att nu intensifiera samarbetet med andra länder kring vår säkerhet och då tänker jag i första hand på ett närmande till Nato.
Det inträffade understryker också den militärstrategiska betydelse som Gotland har, säger Widman.
- Det ger anledning till att på nytt väcka frågan om en tydligare militär närvaro på Gotland. Det är ju uppenbart att det är i de här riktningarna som Sverige behöver ha förutsättningar att både tidigt upptäcka och tidigt möta en eventuell motståndare.
Två tunga bombplan av typen Tu-22M3, som i Nato kallas Backfire, var kärnan i förbandet. Planen har fyramansbesättning och kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen. Bombplanen skyddades av fyra avancerade ryska jaktplan av typ Su-27 med Natobeteckning Flanker.
I slutet av februari gjorde samma typ av ryska plan simulerade attacker med kryssningsrobotar mot en amerikansk fregatt i Stilla havet och en radarstation i Japan.