1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ronnebypartiet dubblar sina mandat i fullmäktige

Ronnebypartiets Sune Håkansson är valets segerherre. Och han välkomnar valresultatet om det leder till att JanAnders Palmqvists makt minskar.
Nyheter • Publicerad 18 september 2006
Foto:Patric Söderström UTANFÖR. Sverigedemokraten Magne Mjåtvedt får sällskap i kommunfullmäktige av Rolf Fredriksson och Jan Rume. Men inget av de andra partierna vill samarbeta med dem. I stället kan partiets valframgång leda till en koalition mellan socialdemokraterna, folkpartiet och centern. Det tror i alla fall valets andre segerherre - Ronnebypartiets Sune Håkansson.
Foto:Patric Söderström UTANFÖR. Sverigedemokraten Magne Mjåtvedt får sällskap i kommunfullmäktige av Rolf Fredriksson och Jan Rume. Men inget av de andra partierna vill samarbeta med dem. I stället kan partiets valframgång leda till en koalition mellan socialdemokraterna, folkpartiet och centern. Det tror i alla fall valets andre segerherre - Ronnebypartiets Sune Håkansson.Foto: 

Ronnebypartiet går från två till fyra mandat i fullmäktige. I gårdagens val fick partiet 1447 röster jämfört med 586 i valet 2002.

Partiledaren Sune Håkansson har redan sin analys klar.

- Ronneby kommer nu att ledas av socialdemokraterna i samarbete med centern och folkpartiet. På det viset välkomnar jag valresultatet. Det kommer att leda till att socialdemokraternas makt minskar och att de tvingas till nytänkande, säger Sune Håkansson.

- Folkpartiet och centern kommer att kräva att vänstern och miljöpartiet stängs ute i fortsättningen. Därmed är "Folkfronten" bruten, fortsätter han.

Tror på samarbete Ronnebypartiets framgång har tre skäl, tror Håkansson. Centeravhopparen Willy Perssons inträde i partiet har gett en nytändning och de lokala frågorna om ja till bandybana och till att hemtjänsten ska få hjälpa till med matlagning har lockat väljare.

Sune Håkansson tror dock inte att han själv kommer att få någon inbjudan till samarbete med Palmqvist.

- Men man vet ju aldrig.

Ronnebypartiet firade valsegern hemma hos partiledaren. På Militärhemmet i Karlskrona höll Sverigedemokraterna valvaka. Magne Mjåtvedt har hittills suttit ensam i kommunfullmäktige, men kommer nu att få sällskap av Jan Rume och Rolf Fredriksson.

- Jag är inte främlingsfientlig. Jag vet var jag står. Jag tror att de etablerade partiernas smutskastning av oss i stället har gynnat oss, säger Magne Mjåtvedt.

Inte etablerat Han hoppas förstås att partiet nu kommer att få mer att säga till om i Ronneby.

- Men hur det ska ske, det får vi ta som det kommer.

Trots att inget etablerat parti sagt sig vilja samarbeta med Sverigedemokaterna hoppas Magne Mjåtvedt att en samarbetsinvit kommer.

- Annars kommer vi att lägga ner våra röster oavsett om vi gillar förslagen eller inte, säger han.

Men då påverkar ni ju inte allsÉ

- Kanske inte, men då blir nog de andra partierna tvungna att lyssna på oss, tror Magne Mjåtvedt.

Christer Thörnquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.