1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ronnebyfilmare nominerad till en Emmy - nu åker han till New York

Han fick höra att det var ett omöjligt projekt.
Nu reser Ronnebyfilmaren Magnus Bejmar till New York för att plocka hem en Emmy för filmen Om konsten att flyga till Kabul.
Nyheter • Publicerad 15 november 2007
Foto: Christer Thörnquist
Foto: Christer ThörnquistFoto: 

I morgon sätter sig Magnus Bejmar på ett plan för att flyga över Atlanten. På måndag stundar den internationella Emmygalan på Hilton Hotel i New York och Bejmar är, tillsammans med filmens huvudperson Simone Kaern, nominerad i dokumentärklassen.

-Det känns som en seger. Visserligen har filmen vunnit filmfestivaler tidigare, men här handlar det om världens tv-bolag som skickat in det bästa som visats under året. Och det handlar trots allt om tvvärldens allra finaste pris.

SVT har visat Om konsten att flyga till Kabul och filmen har också gått på bio i Sverige. Den handlar om den danska konstnärinnan och tillika Bejmars sambo Simone Kaern som bekymrat upplever hur himlen stängs för fria flygningar efter 11 september-dådet.

I Afghanistan träffar hon en ung kvinna som drömmer om att bli pilot och där börjar resan som inte bara blev en dokumenärfilm utan ett slag för en fri himmel.

-Nu efteråt kan det tyckas idiotiskt att riskera livet flera gånger om för att göra ett konstverk. Men det gick ju inte att säga nej till en "Indiana Jones"-resa som kombinerade allvar med värme och många skratt, säger Magnus Bejmar.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.