1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

RFSL vill öka toleransen i Blekinge

Hatbrotten mot HBTQ–personer i Blekinge har minskat.Men Karlskronabornas mentalitet beskrivs fortfarande som konservativ.– Folk vågar inte vara lika öppna som i andra städer, säger Suzanne Wernersson, RFSL:s talesperson i Blekinge.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2014
Foto: Thomas Persson

Den 29 maj äger Blekinges första Pridefestival rum i Karlskrona. Konceptet har sedan några år tillbaka etablerat sig på diverse städer och orter i Sverige.

Att festivalen nu också spridit sig till Blekinge tas emot med öppna armar av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter).

– Det är självklart jättepositivt. Det ger en möjlighet för HBTQ–personer att visa att vi också finns, ­säger Suzanne Wernersson.

Den viktigaste frågan för RFSL är kampen för ökad tolerans. I början av 2000–talet var organisationen relativt hårt ansatt i Karlskrona av högerextremister.

Den problembilden finns inte i dag, men Suzanne Wernersson anser att det finns andra problem att uträtta.

– Man ser att det har skett en utveckling. Där­emot är Karlskrona en konservativ stad, kanske på grund av sitt militära ursprung. Jag vill nog säga att man märker av det. Folk vågar inte vara lika öppna som i andra städer.

Niklas Ohlsson är medlem RFSL och gick för 20 år sedan ut med sin sexuella läggning. Han tycker att toleransen tagit många steg framåt sedan dess.

– Personligen har jag aldrig varit utsatt för våld eller hot. Men jag minns att tidigare var det inte många som vågade vara öppna.

Det var prat om hot och det fanns fler nazister. Dock tycker jag rent generellt att Blekinge inte är så öppet som man hade önskat, ­säger Niklas Ohlsson och fortsätter:

– Jag både tror och hoppas att pridefestivalen ska bidra till en högre tolerans på lokal nivå. Det finns många som vill visa sitt stöd och jag tror definitivt att det kommer främja ­öppenheten och driva bort fördomar.

RFSL i Blekinge har i dagsläget ett tjugotal medlemmar. Förhoppningen är att Pridefestivalen ska ge den ideella organisationen ett uppsving.

Nästa medlemsmöte hålls den 1 juni.

Därför är regnbågen en HBT–symbol

Regnbågsflaggan är förmodligen den vanligaste symbolen för hela HBT–världen. Den är designad i San Fransisco på 70–talet av Gilbert Baker som en symbol för HBT–per­soners frihetskamp. Inspirationen kom från den svarta ­be­frielserörelsens flagga.Flaggan står för den mångfald som finns inom "familjen" och varje färg har sin egen betydelse:

Röd – liv. Orange – helande. Gul – solen. Grön – naturen. Blå – konsten. Lila – anden. Fakta: RFSL

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.