1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Recept: Testa en chokladvåffla i dag

I dag har våfflan sin alldeles egna dag. Ett utmärkt tillfälle att testa andra kombinationer än klassikern sylt och grädde, tipsar våffelexperten Magnus Carlstedt.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2013
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Våffelvyerna är ändlösa för den som vill bjuda smaklökarna på äventyr på självaste våffeldagen.

Varför inte fira med champagnevåffla, hallonvåffla eller chokladvåffla? Eller kanske en matig potatisvåffla med fetaost och örter?

– Våfflor gjorda på grövre mjöl gör sig utmärkt ihop med kallskuret, kaviar, ädelost och gravad lax. Till efterrätt skulle jag välja den lyxiga belgiska våfflan som är både högre och frasigare än den svenska, säger Magnus Carlstedt, matskribent som gärna ordnar våffelbuffé när det vankas fest.

Våfflans historia sträcker sig tillbaka till medeltiden där den liksom i nutid varierades efter vad som fanns att tillgå. Våffeldagen infaller vid Jungfru Marie bebådelsedag, även kallad Vårfrudagen. Namnet våffla tros komma just av vårfrudagen som om man säger det slarvigt kan låta som våffeldagen. Trots sin långa historia är våfflan gastronomiskt trendkänslig.

– I år tror jag vi får se en reaktion på köttskandalen. Folk lär skippa färdigmixen och laga dem från grunden. Det är också då de blir som allra godast, säger Carlstedt. (TT)

CHOKLADVÅFFLOR, 4 portioner, 45 minuter

4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1/2 tsk salt, 1 tsk vaniljsocker, 1/2 dl socker, 1/2 dl kakao, 150 gram mörk choklad, 50 gram smör, 3 ägg, 3 dl mjölk.

Topping: 3 dl grädde, 1/2 dl flytande honung, 1 pkt tinade hallon, 225 g, 1/2 dl florsocker

Så gör du: Blanda de torra ingredienserna till våfflorna i en skål. Smält chokladen försiktigt i vattenbad eller i omgångar i mikron. Smält smöret. Vispa ägg, mjölk, smör och choklad till en jämn konsistens och blanda med de torra ingredienserna. Vispa grädde och honung. Rör ner hallonen lite slarvigt. Spara några extra hallon till dekoration. Grädda våfflorna och pudra dem med lite florsocker. Servera med hallongrädden och eventuellt färska hallon som dekor.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.