1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rebecka från Luleå tvingas jobba i Karlskrona

Förskolläraren Rebecka Magnusson, 26, har fått jobb i Karlskrona. Men det är 140 mil från hemstaden Luleå. Om hon tackar nej dras a-kassan in. - Orättvist, säger hon.
Nyheter • Publicerad 12 november 2007
Foto:Susanne Lindholm Jobb 140 mil från dottern. Arbetsförmedlingen anvisar förskolläraren Rebecka Magnusson ett jobb 140 mil hemifrån och från ettåriga dottern Saga. Om hon tackar nej dras a-kassan in.
Foto:Susanne Lindholm Jobb 140 mil från dottern. Arbetsförmedlingen anvisar förskolläraren Rebecka Magnusson ett jobb 140 mil hemifrån och från ettåriga dottern Saga. Om hon tackar nej dras a-kassan in.Foto: Susanne Lindholm

Rebecka Magnusson, 26, blev färdig förskollärare för två år sedan. Hon läste i Luleå, men efter examen fick hon ett års vikariat i Nyköping.

Sedan fick hon jobb i

Luleå. Och familjen flyttade tillbaka till Norrbotten. De senaste månaderna har hon varit springvikarierande förskollärare och stämplat upp till heltid.

Splittrar familjen Men nu kan Rebecka Magnusson bli tvungen att flytta igen. I början av september fick hon ett brev från arbetsförmedlingen. Hon blev anvisad en tjänst i Karlskrona som förskollärare på deltid.

Men arbetet ligger 140 mil från hemstaden, ettåriga dottern Saga och

maken Daniel. Om Rebecka Magnusson tackar nej till jobbet dras hennes a-kassa in.

- Detta känns inte rättvist. Jag har aldrig fuskat eller tackat nej till jobb, utan tagit alla jobb jag fått. Arbetsförmedlingen splittrar ju familjer med de här reglerna, säger hon till BLT.

Familjen Magnusson bor i en bostadsrätt i Luleå. En flytt skulle innebära att de tvingas sälja lägenheten.

Arbetsförmedlingen

tycker att Rebecka Magnusson ska veckopendla. Men det vägrar hon.

"Hänsynslöst" Rebecka Magnusson

anser att arbetslösa som har familj ska undantas arbetsförmedlingens regler.

- Det är bättre om de ställer krav på dem som är ensamstående eller som bara går på a-kassa. Detta är hänsynslöst, säger hon.

Rebecka Magnusson tänker inte tacka ja till jobbet som förskollärare i Karlskrona. I stället söker hon jobb på närmare håll. Hon har bland annat sökt arbete i Norrköping.

- Om vi nu måste flytta flyttar vi i så fall dit. Där har vi en del släkt. Men jag hoppas att vi slipper. Vi har ju rotat oss i Luleå,

säger Rebecka Magnusson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.