1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rattfyllerister hittar ursäkter på internet

Ibland går det. Men bortförklaringen för att ha kört rattfull måste vara riktigt bra för att polisen ska köpa den.
Numera sprids tips på bortförklaringarna på internet.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2013
Nykterhetskontroll. Polisen i Blekinge gör ungefär 40 000 trafikkontroller per år. Förra året åkte 194 förare fast för rattfylleri.
Nykterhetskontroll. Polisen i Blekinge gör ungefär 40 000 trafikkontroller per år. Förra året åkte 194 förare fast för rattfylleri.Foto: Marcus Palmgren
Provresultat. Utandningsprovet är första delen i att fälla en rattfull bilförare.
Provresultat. Utandningsprovet är första delen i att fälla en rattfull bilförare.Foto: 

Polisen i Blekinge har hört de flesta ursäkterna när bilförare stoppas i en kontroll och blåsprovet visar positivt. Men då har polisen sett föraren köra bilen och då är man fast.

Andra situationer där en rattfull förare försöker slingra sig ur en dom för rattfylleri är vid en dikeskörning eller om föraren har hunnit hem till sin egen uppfart när polisen kommer.

Den vanligaste bortförklaringen är då att den berusade bilföraren har ”eftersupit”. Den ursäkten kan leda till de mest fan­tasirika historier om att föraren blivit så stressad efter dikeskörningen att han eller hon varit tvungen att lugna sig med ett stort antal starköl eller en flaska sprit.

Men det fungerar ytterst sällan.

– Då tar vi flera prov för att se om alkoholhalten är stigande eller fallande. En fallande halt bevisar att ­föraren har druckit tidigare och då håller inte ursäkten om ”eftersupandet”, säger yttre befäl Anna Johansson.

I Blekinge gör polisen ungefär 40 000 nykterhetskontroller i trafiken varje år. Förra året var det 194 förare som hade över 0,2 promille alkohol i blodet. Totalt i Sverige anmäldes förra året 30 000 rattfyllor och statistiken visar att ungefär var femte av dessa återfaller i ett nytt rattfylleri inom tre år.

Men det är inte bara rattfulla förare som försöker att komma undan med mer eller mindre trovärdiga bortförklaringar. På senare år har antalet drogpåverkade förare ökat dramatiskt. 2012 avslöjade polisen 142 bilförare med spår av narkotika i blodet.

De drogpåverkade förarnas ursäkter handlar oftast om att någon måste ha lagt droger i deras lättöl, eller energidryck.

– Generellt är Blekinges bilister mycket positiva till att vi gör nykterhetskontroller. Merparten av dem som blir fast för rattfylleri säger att de trodde att gårdagens alkoholintag hade gått ur kroppen, säger Anna Johansson.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.