1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rånet blev en skräckfylld händelse för poliserna

Poliserna som kom fram till det pågående rånet möttes av en man som klev ut framför bilen och siktade på dem.
- Han kliver ut som liemannen, berättar en av poliserna i förhöret.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2003

I förundersökningsmaterialet finns en stor mängd förhör som ger en skrämmande bild av vad väktare, poliser och Hobybor upplevde. Här följer några rader som visar vilken skräckfylld händelse rånet blev.

En av de poliser som kom först satt i en bil som ska klara en hel del skott. Men osäkerheten spreds snabbt, när han såg en man som med bestämda steg klev ut i korsningen med ett vapen, som han riktar mot bilen. Förhörsledaren frågar hur det kändes då:

- Mm, ja det kommer jag aldrig att glömma i mitt liv men jag kan . . . Just då vad jag känner, jag tänker vad händer, ska vi retirera, hur ska vi ta oss bort härifrån. Han kliver ut som liemannen när han står och siktar rakt in. Han går så bestämt ut i korsningen och ställer sig så bestämt och siktar. Ja, man förbereder sig på att det kan smälla, om man nu kan förbereda sig på det.

En kollega i samma bil vittnar om en mörk siluett med en ljus bakgrund. En annan om den isande kylan som spreds längs ryggraden. En av väktarna som rånades berättar att dörren slets upp:

- En kille kör upp en pistol i ögat på mig . . .

Människor som bor runt rånplatsen märker snabbt vad som händer. En berättar om skräcken när skottlossningen satte i gång. Han gömde sig bakom en soffa.

Andra berättar om smällarna när värdetransportbilen sprängdes. En berättar att han såg när skottlossningen inleddes av en person, och som strax därpå själv träffades och föll omkull.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.