1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Psykiskt sjuka får pengar för att roa och unna sig

Kan fler människor återhämta sig från psykiska problem om de får stärkt ekonomi och ett mer socialt liv?
Det ska utredas i projektet "Pengar, vänner och psykiska problem", vilket Landstinget Blekinge berättar om i ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2013
Foto: Karin Grip / SvD / SCANPIX

Människor med psykiska funktionsnedsättningar lever ofta under svåra ekonomiska förhållanden, något som konstant försämrats under de senaste årtiondena.

I ett pressmeddelande från Landstinget Blekinge framgår att fattigdom har visat sig vara ett hinder för återhämtningsprocessen från allvarliga psykiska tillstånd. Det hindrar människor från socialt umgänge och leder till ökad stress och därmed ytterligare svårigheter att klara vardagen.

I en amerikansk studie gav man varje månad en summa pengar till personer med allvarliga psykiska störningar och social isolering, för att de skulle kunna delta i olika aktiviteter som de hade lust till. Resultatet blev minskade symptom, högre funktionsnivå och en bättre självbild, enligt pressmeddelandet.

I dagarna startas Blekingeprojektet "Pengar, vänner och psykiska problem". Projektet är unikt i Europa och ska undersöka om de amerikanska resultaten går att överföras till svenska förhållanden.

Projektet är ett FoU-samarbete mellan Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Landstinget Blekinge och brukarföreningar för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Enligt pressmeddelandet kommer några tiotal personer, som bedömts ha långvariga psykiska problem, att under några månader få ett extra aktivitetsbidrag för att kunna göra det som deras ekonomiska förhållanden vanligtvis hindrar dem från: att roa sig, gå på bio, träffa vänner och släkt, köpa nya kläder eller vad de än längtat efter, men inte kunnat unna sig.

Samtidigt kommer de att delta i en vetenskaplig uppföljning för att se hur detta påverkat dem. Resultatet kommer att spridas via konferenser och tidskriftsartiklar.

Catharina Loosme
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.