1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Psykiatrikritik efter pojkmord

Ännu ett barn har knivmördats i Sverige. Psykiatrin kritiseras för att skriva ut psykiskt sjuka för tidigt. - Vi gör misstag, men räddar också liv. Psykiatrisk vård avvärjer faktiskt både självmord och våldsdåd, säger Göran Karlström, chefläkare i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2007

Tre barn har knivmördats på öppen gata i Sverige på bara några år.

Det senaste vansinnesdådet inträffade i torsdags i Jönköping då en åttaårig pojke knivskars till döds av en psykiskt sjuk man.

- De som begår den här typen av dåd befinner sig oftast i ett psykotiskt tillstånd. Den inre föreställningsvärlden har blivit så verklig, att personen inte längre kan skilja på denna och på den yttre verkligheten. Även ett litet barn kan uppfattas som en farlig förföljare, som ett dödligt hot. Rationella argument biter inte längre och man bör undvika att gå i argumentation med personen i fråga, säger Göran Karlström, chefläkare på psykiatriförvaltningen.

Nyligen utskriven Mannen som misstänks ha utfört dådet hade nyligen skrivits ut från rättspsykiatrisk vård och var så sent som förra veckan i kontakt med psykiatrin.

Psykiatrin har de senaste årtiondena drastiskt förändrats.Strävan är att återanpassa psykiskt sjuka i samhället i stället för att låsa in dem.

800 vårdplatser blev 100 När Gullberna sjukhus öppnades 1957, hade det 800 vårdplatser. I dag finns ett knappt 100-tal slutenvårdsplatser i Blekinge. Trots det har hittills aldrig den situationen uppstått i Blekinge, att en akut sjuk människa, som behöver skydd mot risken att begå våldsdåd eller att beröva sig livet, inte har kunnat läggas in.

Göran Karlström tycker också att det är viktigt att betona att den psykiatriska vården faktiskt räddar liv varje dag. Utan psykiatrisk vård skulle antalet självmord och antalet våldsbrott utförda av psykiskt sjuka öka.

- Alla som arbetar inom vården har varit med om fall, där psykiska symtom och känslomässig labilitet lett till situationer, som kunnat sluta i våld eller självmord, men där det varit möjligt att hitta lösningar, som förhindrat detta. Tyvärr går det ju dock inte att få någon statistik på händelser som inte inträffat.

Går inte förebygga allt Göran Karlström tror inte att man någonsin kan uppnå ett tillstånd, där inga våldsdåd begås av psykiskt störda och känslomässigt labila människor.

- Vi ska givetvis sträva efter att minimera denna typ av händelser, säger han, men våldsdåd har alltid funnits så länge människan har funnits. Det finns en övertro i moderniteten om att alla tillvarons faror och obehagligheter ska kunna förebyggas och regleras bort. Verkligheten är tyvärr inte sådan.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.