1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Politikernas arvoden ökar med fyra miljoner

Region Blekinges politiska organisation sväller. Högre arvoden kostar skattebetalarna 4,5 miljoner kronor extra de kommande fyra åren. - Det blev nog lite väl generöst, säger folkpartiets Nils Ingmar Thorell.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2007
årslön: 150 000. Magnus Larsson (c), regionstyrelsens arbetsutskott.
årslön: 150 000. Magnus Larsson (c), regionstyrelsens arbetsutskott.Foto: 
Årslön: 150 000. Bo Löfgren (fp), regionstyrelsens arbetsutskott.
Årslön: 150 000. Bo Löfgren (fp), regionstyrelsens arbetsutskott.Foto: 
årslön: 300 000. Regionstyrelsens andre vice ordförande Alexander Wendt (m).
årslön: 300 000. Regionstyrelsens andre vice ordförande Alexander Wendt (m).Foto: 
årslön: 50 000. Bernth Johnson (s), landstingsråd.
årslön: 50 000. Bernth Johnson (s), landstingsråd.Foto: 
Årslön: 150 000. Jennie Johannesson (v).
Årslön: 150 000. Jennie Johannesson (v).Foto: 
Foto: hans g friberg Löneförhöjning. När politikernas arvoden höjs kostar Region Blekinge mer. Skattebetalarna får stå för pengarna.
Foto: hans g friberg Löneförhöjning. När politikernas arvoden höjs kostar Region Blekinge mer. Skattebetalarna får stå för pengarna.Foto: 
Årslön: 600 000. Regionråd Mats Johansson (s).
Årslön: 600 000. Regionråd Mats Johansson (s).Foto: 

Inte bara Karlskrona får en dyrare politisk topporganisation från och med årsskiftet. Också Region Blekinges politiska ledning ska få mer betalt. Under mandatperioden stiger ersättningen för regionpolitikerna med omkring 4,5 miljon kronor.

"Bra förutsättningar" Merkostnaden fördelas mellan länets fem kommuner och landstinget. Regionrådet Mats Johansson (s) får 50 000 kronor i månaden och regionstyrelsens andre vice ordförande Alexander Wendt en månadslön på 25 000 kronor. Övriga ledamöter i arbetsutskottet, bortsett från dem som redan har andra heltidsavlönade politiska uppdrag, tilldelas 150 000 kronor om året - för åtta sammanträden.

Det är mer pengar än vad en ordförande i exempelvis utbidlningsnämnden Karlskrona kommun får under samma period.

- Skälet är att vi vill ge politikerna bra eller goda förutsättningar att bedriva framgångsrik politik på regionnivå, förklarar centerns länsordförande Sven-Olof Petersson, som förhandlat fram de nya arvodesnivåerna.

"Lite väl mycket pengar" Folkpartiets Nils Ingmar Thorell deltog även han i förhandlingarna om de nya arvodena. Han har drivit kravet på att minska antalet ledamöter i Region Blekinges styrelse och fullmäktige, utan att få gehör.

- Hade det blivit som folkpartiet önskat hade vi haft en helt annan organisation. När vi förhandlade gick det snabbt och i efterhand kan jag väl känna att det blev lite väl mycket pengar, säger han.

Region Blekinge har tidigare fått kritik för att bedriva för projekt som inte leder någon vart, för att ha dålig koppling till näringslivet och för bristande uppföljningar.

Med den nya organisationen följer helt andra krav och förväntningar.

- Nu finns förutsättningar för att bedriva det kontaktskapande arbete som är så viktigt för regionen. Så man kan säga att det nu är upp till bevis, säger Nils Ingmar Thorell.

Vänsterpartiets distriktsordförande Jennie Johansson är en av de politiker som förhandlat om arvodena - och en av dem som gynnas av det nya systemet.

- För mig som heltidsarbetande och ensamstående småbarnsförälder är det omöjligt att lägga den tid och kraft på politiken som krävs om det inte finns rimliga ersättningsnivåer. Nu kan jag gå ner i tid från mitt ordinarie arbete och lägga den tiden på att sätta mig in i de viktiga frågor som Region Blekinge ska arbeta med, säger hon.

Den nya politiska organisationen fastställs när regionfullmäktige sammanträder den 9 januari.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.