1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Politiker vill gå över till Sverigedemokraterna

Flera höger- och vänsterpolitiker i Blekinge påstår sig vilja bli Sverigedemokrater i höst. - De har kontaktat mig, säger sd-ledaren Richard Jomshof. Som inte utesluter att ett infilitrationsförsök i syfte att ge andra partier ökad makt ligger bakom.
Nyheter • Publicerad 29 september 2006
Foto:Thomas Persson Kontaktad. Sd-ledaren Richard Jomshof i Karlskrona uppvaktas från både höger och vänster. Men det egentliga syftet med kontakterna är oklart, enligt Jomshof.
Foto:Thomas Persson Kontaktad. Sd-ledaren Richard Jomshof i Karlskrona uppvaktas från både höger och vänster. Men det egentliga syftet med kontakterna är oklart, enligt Jomshof.Foto: 

Efter Sverigedemokraternas rekordval får partiet ett ökat inflytande i de politiska nämnderna och styrelserna i Blekinge. Om det främlingsfientliga partiet lyckats rekrytera tillräckligt många kandidater för att undvika tomma stolar är fortfarande oklart.

Men nu tycks Richard Jomshof och hans partivänner i länet få hjälp - från oväntat håll. BLT kan i dag avslöja att förtroendevalda socialdemokrater och allianspolitiker i både Karlshamn och Karlskrona kontaktat partiet för att förhöra sig om möjligheten att representera Sverigedemokraterna under den kommande mandatperioden.

- De har kontaktat mig och berättat att de överväger att byta parti och är det seriöst menat är jag naturligtvis glad för det, säger Richard Jomshof.

Samtal över blockgränserna Vilka politiker det handlar om vill han dock inte avslöja.

- Jag har lovat att inte röja dem. Men det rör sig om ett par politiker med uppdrag i Karlshamn. I Karlskrona är det fler än så. Det jag kan säga nu är att jag fört samtal med såväl socialdemokrater som med företrädare för alliansen.

Men Richard Jomshof är själv inte övertygad om att kontakterna tagits enbart i syfte att få nämndsposter för Sverigedemokraterna. I politiskt jämnstarka nämnder kan sd:s plats vara helt avgörande och därför finns misstankar om att det bakomliggande syftet är att använda sd:s platser för att driva andra partiers politik.

Misstänker annat syfte - Politiken är full av fula knep och självklart är det så att jag har funderat på om de verkligen vill ställa upp för oss. Man vet ju aldrig och jag vill föra ytterligare samtal med dessa politiker innan de eventuellt får plats på våra stolar, säger Richard Jomshof.

Misstänker du att de har andra syften med de kontakter som tagits?

- Det kan i alla fall inte uteslutas. Jag vet inte, men det kan vara så. Har man tidigare suttit invald för att annat parti, så måste jag ju ha klart för mig att det påstådda engagemanget för vår politik är äkta och rätt innan vi delar ut inflytande.

I slutet av november beräknas fullmäktige i Karlskrona besluta om vilka folkvalda som tar plats i respektive nämnd. Senast då blir det offentligt vilka höger- och vänsterpolitiker som eventuellt bytt till sd.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.