1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Polisen varnar för falsk hemtjänst

Polisen varnar för en liga som försöker lura sig in hos äldre för att leta genom deras bostäder. Hittills har de dykt upp i ett par skånska städer, jämte Karlskrona och Karlshamn.
– Begär alltid legitimation, säger polisbefälet Michael Hesselberg.
Nyheter • Publicerad 27 april 2013

I torsdags dök en kvinna i 35-40-årsåldern upp hos en 83-årig dam i centrala Karlskrona. Den yngre kvinnan utgav sig för att vara från hemtjänsten. Hon tog sig in i lägenheten under förevändningen att hon skulle kontrollera mediciner.

Den gamla damen uppger att hon haft kvinnan under uppsikt under hela besöket. Trots det visade sig lådor och garderober vara genomsökta när kvinnan gått. Förmodligen hade hon haft sällskap av fler personer som 83-åringen aldrig upptäckte.

Inledningsvis konstaterades ett halsband vara borta. Polisen är intresserade av iakttagelser kring Amiralitetstorget vid tidpunkten klockan 16–16.30 i torsdags.

Kriminalen utesluter inte att det kan vara samma personer som tidigare slog till i Karlshamn, Hässleholm och Bromölla.

Äldre människor blev då besökta i sina hem och erbjudna fot- eller handmassage. I Karlshamn uppgav sig en kvinna i 30-årsåldern, som hördes prata men en annan person längre ner i trappuppgången, vara från hemtjänsten. Den äldre kvinnan i bostaden tackade ja till erbjudandet, men flyttade påpassligt över sina ringar till den andra handen, när hon uppmanades att ta dem av sig. Hon blev inte av med några föremål.

Signalementet på den besökande kvinnan i Karlshamn stämmer med beskrivningen från de skånska städerna samma vecka.

Huruvida det också gäller bedragaren i Karlskrona var i går mer osäkert. Hon beskrivs ha haft tjockt mörkt hår, burit en beige kofta, samma färg på högklackade skor, haft en scarf runt halsen, och talat dålig svenska.

– Besökare från sjukvården och hemtjänsten har alltid legitimation. Begär att få se den. Skriv gärna ner personuppgifterna på ett papper. Och naturligtvis ska legitimationen vara på svenska, tillägger Michael Hesselberg på polisen i Karlskrona.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.