1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Två polismän som ensamma patrullerar i västra Blekinge nattetid. Det är inget undantag, utan vardag i polisbristens Blekinge.
Det händer att polisen får prioritera bort akuta ärenden.
Nyheter • Publicerad 12 september 2002

Sedan ett par år har Blekingepolisen en samlad ordningsavdelning i länet. Det är ordningspolisen som åker ut på larm och sex olika turlag står för bemanningen dygnet runt. Varje arbetslag består av sju-åtta poliser plus ett vakthavande befäl. Minimistyrkan är sex man fördelade på Karlskrona, Ronneby och Karlshamn.

Men polisbristen har gjort att sex man numera är vanligast. Ibland är det till och med svårt att få ihop minimistyrkan.

- Vi får lösa det med övertid och annat, säger Jan Hansson, ställföreträdande chef för ordningspolisen. Det är en lösning på gång med polishögskolorna i Växjö och Umeå. Men det tar så lång tid, 2,5 år, innan de är färdiga. Sedan tar det ytterligare tid innan de är fullfjädrade och kan arbeta självständigt.

Hundgrupp i beredskap

Polisen har vissa extra resurser att ta till. Polismän från angränsande län kan kallas in vid behov. Det finns även en hundgrupp i beredskap dygnet runt - förutom två nätter i veckan.

Även närpolisen ska kunna tas i anspråk dagtid, men de är hårt uppbokade av egen verksamhet.

- De har även hand om utredning av ungdomsbrotten, så det är inte lätt att rycka i dem, säger Jan Hansson.

I västra Blekinge blir situationen extra kännbar eftersom polisstyrkan där även ska bevaka Olofström och Sölvesborg. För två polismän blir det en tuff uppgift.

Följden blir att polisen ibland får göra en prioritering även bland akutfallen.

- Naturligtvis försöker vi lösgöra resurser så fort som det är möjligt, säger Jan Hansson. Det är inte så ofta någon behöver vänta på prioritet ett-ärenden, men det blir ändå ett irritationsmoment för många.

- Vi har näsan ovanför vattenytan. Det är mer i extremfall som någon kan få vänta.

Kan inte alltid komma

Anmälningar som kommer in till vakthavande befäl får hela tiden ställas mot det polispatrullerna är upptagna med för tillfället.

- Vi kan inte alltid komma, säger Jan Hansson. Det är ett dilemma. Om någon ringer och vill göra en anmälan är vi skyldiga att ta upp den. Men vi kanske är på en olycka i Bräkne-Hoby och då kan vi inte komma med en gång.

Väntan på polisen väcker mycket oro och irritation hos allmänheten. Och det är polismännen ute på fältet som får ta smällen.

- De blir rent av förbannade när vi inte kan komma, säger Jan Hansson.

- Men även om vi har tio bilar kan det ändå finnas lägen då någon får vänta.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.