1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Polisen tveksam till 110 på E 22

Nu vill Vägverket att E 22 ska ha en hastighetsbegränsning på 110 kilometer i timmen.
Men polisen är skeptisk.
- 100-kilometersbegränsning vore lämpligare, säger trafikpolischef Rolf Andersson.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2003

Vägverket har under en längre tid byggt om E 22 mellan Listerby och Mörrum. Nu är i stort sett hela sträckan färdig, med varvade kilometerlånga sträckor av två filer i ena riktningen och en i den andra. Körfälten skiljs åt av ett vajerräcke.

Skickat ut förslag

Vägverket tycker att vägen nu är tillräckligt säker för att man ska kunna införa 110-kilometersbegränsning och har därför skickat ut sitt förslag till Blekingepolisen och länets kommuner för synpunkter.

- Det lär bli länspolischefen som tar beslutet om polisens inställning, men rent spontant tycker jag inte att det går att jämställa skyddet från vajerräcken med en motorväg, säger trafikpolischef Rolf Andersson.

Han tycker framförallt att vägen är för smal.

- Jämför man med vägen mellan Fågelmara och Kalmar känns den betydligt bredare.

Lite säkrare än 90-väg

Rolf Andersson anser att vägen, i sitt nya skick, i stället lämpar sig som 100-kilometersväg. Det vill säga lite säkrare än en 90-väg, men inte fullt lika säker som en motorväg.

- Tyvärr kan man ju inte ha 100-kilometersbegränsning, säger han.

Ökat säkerheten

Gunnar Elmeke, trafikchef på Vägverket Region Sydöst, försvarar höjningen:

- Vi gör bedömningen att de åtgärder vi gjort på vägen har ökat säkerheten så pass mycket att man kan höja hastigheten och ändå behålla säkerheten.

Rolf Andersson nämner de ställen där filerna går ihop som särskilt farliga. Och Gunnar Elmeke säger sig ha sett en tendens till att en del olyckor inträffar på dessa punkter.

- Lite grand, men olyckorna är inte alls i den omfattningen som tidigare, när det inte fanns några vajerräcken i mitten.

Beslut tas kring nyår. Om det blir en höjning träder denna i kraft den 15 mars nästa år.

johan.andersson@blt.se

0455-77 000

Johan Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.