Pappor protesterar mot diskriminering
I samband med Fars dag har föreningen Pappa-Barn runt om i landet ordnat demonstrationer. I Karlskrona träffades några av de cirka 15 Blekingemedlemmarna till ett informationsmöte i lördags.
Deras historier skiljer sig åt, men det som alla papporna har gemensamt är frustrationen och besvikelsen över ett system de upplever orättvist. De har alla råkat illa ut i vårdnadstvister.
Ulf Sennerlin vänder sig egentligen emot ordet tvist. För honom handlar det om kämpa för något självklart.
- Det är horribelt att tolka det som en tvist när pappan bara vill tillgodose barnets rätt till båda föräldrar.
Inte jämlika Enligt Ulf Sennerlin är män och kvinnor i dag inte jämlika som förälder. Han anser att mammor har en starkare roll och att deras argument och upplevelser väger tyngre i de utredningar som familjerätten gör som underlag till beslut i tingsrätten.
- Familjerätten är inte könsneutral. De ser inte mamma och pappa som jämställda. Samhällets syn är att mamman är mer förälder och därmed är viktigare för barnet. Man utgår alltid från detta när man gör utredningar. Pappan kommer alltid i andra hand. Men socialförvaltningen skulle aldrig erkänna det här.
Det finns visserligen lagar som ger papporna stöd. I föräldrabalken står det bland annat att vid bedömningen av vad som är bäst för barnet skall det fästas avseende vid "barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna".
- Men det är bara fina ord, säger Ulf Sennerlin. Det fungerar inte i verkligheten. Om mamman vill bli av med pappan så hjälper samhället till.
Könsneutral bedömning Föreningen Pappa-Barn har i Blekinge ett tiotal medlemmar. I hela landet har över tusen pappor anslutit sig i kampen för jämställdhet och könsneutralitet i hanteringen av vårdnadsprocesser
Webbtips: www.pappa-barn.se