1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Paketligan är på väg att sprängas. I Johannishus och Listerby fångades tjuvarna på bild. På Hasslö blev deras bilnummer antecknat av den alerte Ica-handlaren Johan Olsson.
- Jag hoppas detta ska lösas nu, säger han.
Nyheter • Publicerad 21 november 2003

Polisen har nu mycket goda förutsättningar att lösa mysteriet med paketstölderna i Johannishus, Listerby och nu senast på Hasslö.

- De två männen kom till min butik och tog två dyra utlandspaket som de sedan stoppade in bland godiset vid kassan. Sedan gick de in i butiken igen och då passade en kille från Posten, som var där, på att ställa tillbaka paketen i paketstället.

- När tjuvarna såg att paketen var borta lämnade de affären, säger Johan Olsson, föreståndare för Ica Nära på Hasslö.

Skrev upp bilnumret

Johan Olsson var på alerten. Han förstod att det var paketligan som var i farten och passade på att anteckna tjuvarnas bilnummer. En slagning i Vägverkets bilregister visar att bilen är avställd. Den registerade ägaren är bosatt uppåt landet, men bilen har bytt ägare flera gånger de senaste åren.

Den svarta Mazda 626:an av sedanmodell passar ihop med iakttagelserna från Ica i Listerby på onsdagseftermiddagen. Från Listerbyaffären, liksom från Robert Engs övervakningskameror på Ica i Johannishus, finns bra bilder på de två misstänkta. Det är med största sannolikhet samma män som sedan dök upp på Hasslö.

- Bilderna från Listerby har skickats till vår tekniska enhet och bilderna från Johannishus ska vi också få. De lär vara av riktigt bra kvalitet, säger Anders Svensson på länskriminalen i Ronneby.

Polisen optimistisk

Polisen har nu goda förhoppningar om att lyckas lösa paketstölderna. Det finns vissa misstankar om vilka de två personerna på videobilderna är. Detta, tillsammans med bilnumret och vittnesmål från affärsinnehavarna, hoppas Anders Svensson ska leda fram till paketmysteriets lösning.

- Men det är ju inte säkert att stölderna stoppas. Paketen används tydligen för att skicka ut tjuvgods ur landet och det är ju möjligt att det är många som sysslar med paketstölder, säger Anders Svensson.

Utlöste mediestorm

BLT:s avslöjande om hur Robert Eng i Johannishus drabbats av paketligan ledde till en mediestorm. Robert Eng dök upp i tv och rikstidningar och fick en massa stöd och uppmuntran av kunder och vänner. Politikerna blandade sig också i och den nye moderatledaren Fredrik Reinfeldt kom på besök för att höra historian på plats.

Baksidan var naturligtvis de hot från paketligan som Robert Eng upplevt. Det gick så långt att han installerade larm i sin bostad och knappt kunde sova om nätterna.

- Jag hoppas att detta ska lösas nu. Inte minst för Robbans skull, säger Johan Olsson.

Christer Thörnquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.