1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

På ett år har 695 blekingar fått jobb

Det är mindre trångt i dag på länets arbetsförmedlingar. Drygt en femtedel av dem som var öppet arbetslösa i fjol vid den här tiden, 695 personer, har fått jobb. - Det är väl en bra resa, konstaterar Christer Kihlström, biträdande länsarbetsdirektör.
Nyheter • Publicerad 13 november 2007
Foto:Thomas Persson LEDIG PLATS. Mindre trångt på arbetsförmedlingen och fler i arbete. Enligt Ams oktoberrapport har 21,3 procent av de blekingar, som var arbetslösa i oktober 2006, fått jobb ett år senare.
Foto:Thomas Persson LEDIG PLATS. Mindre trångt på arbetsförmedlingen och fler i arbete. Enligt Ams oktoberrapport har 21,3 procent av de blekingar, som var arbetslösa i oktober 2006, fått jobb ett år senare.Foto: Thomas Persson

Senaste månadsrapporten från arbetsförmedlingen visar att Blekinge står för den största arbetslöshetsnedgången på ett år, med 1,1 procentenheter, från 4,3 till 3,2 procent. I absoluta tal har 3 264 öppet arbetslösa minskat till 2 569. Arbetslöshetskön har decimerats med drygt en femtedel, 21,3 procent.

- En ketchupeffekt, säger biträdande länsarbetsdirektören Christer Kihlström.

- Vi gick från en hög arbetslöshet och fick effekterna av högkonjunkturen långt senare.

Arbetslösheten minskar Fördröjningseffekten, i kombination med en teknikintensiv företagsstruktur, gör att exempelvis programmerare eller systemerare har full sysselsättning i länet.

- Men uppgången märks inom alla områden, säger han.

Arbetslöshetstalen minskar i de flesta yrkesgrupper samt bland långtidsarbetslösa, funktionshindrade och hos den växande gruppen av utrikes födda.

- Den goda arbetsmarknaden gynnar även dessa. Samtidigt finns det mycket att göra för att stödja den här gruppen mer effektivt och ta till vara deras kompetens.

Sedan i juli i år finns en ny form av anställningsstöd som riktar sig till nyanlända invandrare, de så kallade instegsjobben. Anställningsstöd utgår med 75 procent av lönen under maximalt 18 månader. Den anställde varvar jobb och studier i svenska språket. Instegsjobben är ett fiasko, menar kritikerna.

Goda företagskontakter - Det har varit trögt i portgången och kommer att ta tid. Men sett ur ett nationellt perspektiv har Blekinge lyckats väl, berättar Christer Kihlström.

Blekinge står för 4,5 procent av de totala antalet instegsjobb i Sverige. Arbetsförmedlingen i Ronneby har utverkat 7 av 11 instegsjobb länet. Det ska jämföras med Skåne som har lyckats skapa 13 instegsjobb.

- Man har ofta väldigt goda företagskontakter i en liten kommun, säger Christer Kihlström.

- Instegsjobbet ger den som varken har erfarenhet eller referenser från den svenska arbetsmarknaden möjlighet att visa vad han går för. Vi har bra kontakt med företagen och gör täta uppföljningar, säger Amela Ruscukic Topalovic vid arbetsförmedlingen i Ronneby.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.