1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Överlät hus till hustrun - slipper skatteskulden

Genom att överlåta fastigheten till sin hustru får paret i Ronneby behålla det gemensamma fritidshuset, trots mannens stora skatteskulder.
Det är Högsta domstolen som har beslutat att inte ge Skatteverket rätt till att mäta ut huset för att täcka mannens miljonskulder.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2004

Tvisten mellan paret i Ronneby och Skatteverket har pågått i fem år. För att täcka delar av de skulder som mannen i paret har till staten har myndigheterna hävdat sin rätt att mäta ut det fritidshus som han har tillsammans med sin hustru. Totalt är maken skyldig staten omkring tre miljoner kronor efter det att flera av hans företag har gått i konkurs.

Kommer inte åt fastighet

Men då det har visat sig att hustrun står som ensam ägare, efter att ha köpt huset av maken, kommer Skatteverket inte åt fastigheten. Detta har både den dåvarande tingsrätten i Ronneby och hovrätten i Malmö slagit fast.

Och i går, tisdag, beslutade även Högsta domstolen att döma till parets fördel. Därmed är den segslitna tvisten över och Skatteverket döms att betala rättegångskostnaderna.

Grunden till Skatteverkets flitiga överklagande är att de anser att maken överlät fastigheten till sin hustru till underpris i syfte att skydda den från att bli utmätt.

För att komma åt fastigheten menar Skatteverket att maken har en så kallad dold samäganderätt, vilket i så fall skulle betyda att han, trots att hustrun står skriven som ägare, helt eller till hälften äger den. Detta eftersom paret använder huset gemensamt.

Dold samäganderätt

För att ytterliga styrka att paret inofficiellt äger fastigheten tillsammans menar Skatteverket att hustrun, då hon köpte huset 1983, inte hade tillräckligt med pengar för att själv kunna genomföra köpet och att maken därför måste ha hjälpt till med att finansiera det. Dessutom ska maken ha använt fastigheten som säkerhet i flera lån till ett av sina företag, vilket Skatteverket anser befäster den dolda samäganderätten ännu mer.

Men i ett skriftligt avtal mellan makarna står det att paret inte ska ha någon gemensam egendom. Och bevisen som hävdar att mannen har dold samäganderätt är, enligt Högsta domstolen, inte tillräckliga som alltså väljer att avslå Skatteverkets överklagan.

arvid.jurjaks@blt.se

0457-789 83

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.