1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Överklagar beslutet om webbkamerorna

Även kammarrätten sade nej till kommunens webbkameror. Nu överklagas domen till regeringsrätten.
-Ett sådant ärende har aldrig prövats på den nivån tidigare, säger avgående turistchef Magnus Broomé.
Nyheter • Publicerad 11 november 2005

De sju kamerorna finns uppsatta i Karlskrona i marknadsföringssyfte via internet. Men i veckan slog kammarrätten fast att människor kan kännas igen på grund av kamerornas zoomningsfunktion.

Integriteten kränks inte

Men kommunen anser inte att det finns någon risk för att integriteten ska kränkas.

-Det är inte alls fråga om den typen av kameror. Lagen är tolkad utifrån ett teknikperspektiv och det anser vi är fel, säger Magnus Broomé.

Därför har nu kommunen beslutat sig för att överklaga domen. Magnus Broomé har tillsammans med jurist Lennarth Eriksson författat en överklagan som ska skickas in i dagarna.

Bra marknadsföring

-Kamerorna fyller en viktig funktion i vårt arbete med att marknadsföra Karlskrona. Att kunna visa upp stan inför hela världen är en enorm möjlighet, säger han.

Men kommunen anser även att ärendet är viktigt rent principiellt eftersom användandet av webbkameror ökar markant både utomlands och i Sverige. Om tre veckor ska kammarrättens dom var överklagad och inskickad.

-Det blir första gången någonsin som den här typen av ärende prövas på den nivån, säger Magnus Broomé.

Niklas Lundell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.