1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Orosmoln efter siffror från Kommunal

Enligt ett pressmeddelande från Kommunal vill drygt var sjätte anställd inom Blekinges äldreomsorg inte arbeta kvar inom tre år.
Nyheter • Publicerad 2 april 2013

– De dåliga arbetsvillkoren och den låga statusen i omvårdnadsjobben innebär att den kommunala omsorgen naggas i kanterna på många håll i landet. När detta sker riskeras jämlik tillgång och tjänsternas kvalitet. Konsekvensen av detta blir att vissa grupper går ned i arbetstid för att ta hand om barn eller äldre anhöriga. I dag är det 100 000 personer som tvingas göra så, säger Mariann Andersson, avdelningsordförande i Kommunal Sydost, i pressmeddelandet.

Kommunal sammanfattar utvecklingen med att:

- Neddragningar i äldreomsorgen har gjorts under de senaste tre decennierna. Mellan åren 2001–2012 försvann 31 000 platser i äldreboenden, vilket motsvarar var fjärde plats.

- Minskningen av boendeplatser har inte kompenserats av en ökning i antalet hemtjänsttimmar.

- I dag finns det inte tillräckligt med platser i äldreboenden för att alla äldre som behöver en plats ska kunna få det. Endast 60 procent av kommunerna har tillräckligt med platser för att täcka behoven, enligt kommunerna själva.

– Nyckeln till en god omsorg är rätt bemanning. Bemanning handlar inte bara om huruvida det finns tillräckligt med personal, utan också om kompetens, planering och organisation. Rätt bemanning innebär att personal har tid att utföra arbetsuppgifterna professionellt, säkert och empatiskt, och att de som arbetar har den kunskap och erfarenhet som arbetsuppgifterna kräver, säger Mariann Andersson i pressmeddelandet.

– En stor andel av personalen hinner inte ta rast och det gäller både kortare pauser och längre raster. Var femte uppger att det dagligen är svårt att ta en längre rast, exempelvis för att äta lunch. Nästan lika många, 16 procent, menar att de lika ofta har svårt att ta en kortare paus. Att personalen inte hinner ta rast är en tydlig indikator på en pressad arbetssituation som innebär en sämre omsorg och på sikt också en ökad risk för ohälsa bland personalen, fortsätter Mariann Andersson.

Kommunal kräver:

1. Verksamhet i såväl kommunal regi som privat regi ska villkoras mot en minimibemanning.

2. Det lägsta antalet heltidsanställda per äldre regleras.

3. De äldres bedömda behov ska vara utgångspunkt för bemanningen.

4. Inom några år ska: 90 procent av personalen vara tillsvidareanställda, 90 procent av personalen arbetar heltid och 100 procent av personalen vara yrkesutbildad eller under vidareutbildning.

Catharina Loosme
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.